Gemeente Bronckhorst Provinciaal onderzoek toont aan: bestuurlijke slagkracht Bronckhorst goed

"De gemeente heeft haar zaken goed op orde, is de conclusie van een zojuist afgerond onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeente Bronckhorst én daar ben ik trots op", zegt burgemeester Henk Aalderink. De provincie Gelderland heeft hiernaar onderzoek gedaan. Gemeenten konden op vrijwillige basis deelnemen aan het onderzoek en Bronckhorst heeft dat gedaan. De gemeente vindt een zo goed mogelijke dienstverlening aan haar burgers van groot belang en wil graag uit onafhankelijk onderzoek kunnen afleiden hoe zij ervoor staat.

Het onderzoek laat zien dat de gemeente niet alleen haar huidige taken aankan maar ook krachtig genoeg is om toekomstige vraagstukken het hoofd te bieden. De nieuwe gemeente Bronckhorst heeft in drie jaar tijd het beleid en de uitvoering geharmoniseerd, een optimale dienstverlening aan de burger gerealiseerd en is een stevige speler in de lokale en regionale samenwerkingsverbanden. De gemeente is klaar voor de omslag die nu aan bod moet komen: het zorgen voor strategische kaders. Het begin hiervoor is gemaakt met de eerste contouren van een toekomstvisie.

Bronckhorst maakt volgens het onderzoek ook veel werk van het actief betrekken van burgers bij de beleidsvorming. Bijvoorbeeld bij het opzetten van het Wmo-beleid en het groenstructuurplan. Tegelijkertijd werd geconstateerd dat door de wijze waarop de gemeente burgerparticipatie uitvoert, burgers soms teleurgesteld worden omdat hun verwachtingen anders waren. De gemeente kan dit voorkomen door betere afspraken te maken over hoe burgerparticipatie wordt vormgegeven (duidelijker kaders stellen). Het gemeentelijk apparaat volgt de ambities van het bestuur naar vermogen. Uit de aanbeveling van het onderzoek blijkt ook dat de bestuurlijke ambities en de daarvoor beschikbare capaciteit nog beter afgestemd kunnen worden.


---

Hengelo (Gld), 13 maart 2008

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.