Gemeente Lingewaard


De geschiedenis van Lingewaard is ook uw geschiedenis Kies de hoogtepunten!

Kiest u mee voor de Lingewaardse canon?

Het Streekmuseum Lingewaard heeft het initiatief genomen om een Lingewaardse canon samen te stellen. Bedoeling van het initiatief is om iedereen - dus niet alleen historici- bewust bezig te laten zijn met het eigen verleden. Hierdoor ontstaat een interessant en leerzaam overzicht van de voor Lingewaard meest belangrijke historische gebeurtenissen.

Canon
De canon van de Nederlandse geschiedenis en cultuur omvat een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in het gebied dat we nu Nederland noemen. Het samenstellen hiervan was een moeizaam werk en mag rekenen op het nodige commentaar. Dat is logisch, want de canon vermeldt wie en wat voor onze geschiedenis van belang waren en daar denkt iedereen verschillend over. En laat dat nou precies de bedoeling zijn: mensen laten nadenken over de geschiedenis en de cultuur van de omgeving waarin ze wonen. Wat heeft ons gevormd en waarin zijn we uniek of juist niet ?

Platform Cultureel Historisch Erfgoed
In het Platform Cultureel Historisch Erfgoed in Lingewaard, waarin alle historische kringen, de stichting Streekmuseum en de Stichting tot behoud van de Doornenburg zijn vertegenwoordigd, heeft het Streekmuseum Lingewaard voorgesteld om te komen tot een Lingewaardse canon. Deze plaatselijke canon moet tot stand komen na inspraak van de bewoners van Lingewaard; het is tenslotte hun verleden, aldus Maria Loonen van het Streekmuseum. In overleg met de historische kringen maakt het Streekmuseum eerst een voorstel dat via verschillende media aan u wordt voorgelegd. De dan ontstane versie zal door deskundigen definitief worden gemaakt en aan de gemeenteraad, als vertegenwoordiger van de bevolking, worden aangeboden. Cuypers (voorzitter van het Streekmuseum en bestuurslid van de Doornenburg) denkt dat er een interessante discussie tussen de kernen van onze gemeente kan ontstaan. Immers, Huissen was tot 1817 Kleefs gebied, terwijl de rest van de huidige gemeente steeds Gelders was.

Kiezen uit verschillende periodes
De canon zal de periodes van prehistorie, Romeinen en Bataven, kerstening, Middeleeuwen, vorming van Gelderland, reformatie, opstand, Franse tijd, waterlinie, baksteenindustrie en IJssellinie, maar ook de herindeling omvatten. Daarnaast zullen thema's als landbouw en nijverheid, crisis en welvaart door de eeuwen heen, maar ook folklore hun plaats moeten krijgen.

Kiest u mee?
Iedereen kan reageren op de canon door een top tien uit de 75 items (te downloaden als PDF bestand download ) samen te stellen. Voorwaarde is wel dat er niet meer dan twee items per periode mogen worden gebruikt. Doe mee en mail uw top tien naar streekmuseum@planet.nl.

Vindt u dat een item ten onrechte niet is vernoemd, laat dit dan weten via het Forum.Vermeld welk item volgens u ontbreekt (voorzien van korte toelichting) en waarom u vindt dat het wel in de Canon thuishoort. Is mailen niet mogelijk? Stuur dan uw reactie naar het Streekmuseum Lingewaard, Oostervelden 22, 6681 WV Bemmel.

Reageren kan tot en met 18 april 2008.