Stork Groep NV

Stork Aerospace ontwerpt en produceert composieten staart en gelijmde romppanelen voor gloednieuwe Gulfstream G650 business jet

Stork Fokker is partner van Gulfstream Aerospace Corporation (GAC) in het nieuwe G650 'business jet' programma dat vandaag in Savannah (Georgia) werd gelanceerd. Dit toestel wordt het nieuwe ' top-end ' model van de zeer succesvolle Gulfstream 'businessjet' familie. In het segment 'large-cabin, ultra long-range" vertegenwoordigt de G650 een nieuwe prijs /prestatie standaard voor zakenvliegtuigen.

Stork Fokker is verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en vervaardigen van de volledige staartsectie en voor het produceren van de romppanelen. De engineering teams van beide bedrijven hebben nauw samengewerkt in Savannah (Georgia), Papendrecht en Hoogeveen om nieuwe generatie composiet technologieën in het staartgedeelte toe te passen, waaronder uiterst innovatieve thermoplast oplossingen. Sommige onderdelen van de staartsectie zijn uitbesteed bij strategische partners van Stork Fokker. Voor de productie van de romppanelen maakt Stork Fokker gebruik van haar jarenlange ervaring op het gebied van lijmtechnieken.

Zoals reeds eerder aangekondigd in het persbericht van 9 oktober 2007 zou de omzet voor Stork Fokker, afhankelijk van het verkoopsucces van de G650, op kunnen lopen tot USD 600 miljoen. Met de order is een eigen investering van USD 56 miljoen gemoeid. De eerste opbrengsten worden binnen vijf jaar na de ontwerpfase verwacht. Stork Fokker verwacht een jaarlijkse omzet van USD 60 miljoen.

Executive Vice President Stork Aerospace Henk Valk : ' Deze order betekent zowel een substantieel hoogwaardig werkpakket voor ons bedrijf alsook het verleggen van de technologische grenzen met alle bijbehorende gunstige spin-off effecten. De opdracht vertegenwoordigt tevens de voortzetting van de al meer dan vijftien jaar durende vruchtbare en succesvolle samenwerking met Gulfstream'

Stork Fokker is ook partner in de Gulfstream GV vliegtuigprogramma's. De GV serie kent 3 vliegtuig types, de originele GV, de G500 en de G550. De samenwerking startte in 1993, de eerste complete staartsectie werd in 1995 afgeleverd, sinds die tijd zijn bijna 400 staarten richting Savannah (Georgia) verscheept. Gulfstream is al jaren onaantastbaar marktleider in het "business jet" segment. Tot de klantenkring behoren grote - veelal Amerikaanse - concerns, nationale en internationale overheden, leasemaatschappijen, multinationals en prominente personen.

Stork Fokker is onderdeel van Stork Aerospace. StorkAerospace ontwikkelt en produceert hoogwaardige componenten en systemen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie en levert geïntegreerde servicediensten en producten aan eigenaren en gebruikers van vliegtuigen. In 2007 boekte de groep met 3.636 medewerkers een omzet van ¤ 553 miljoen bij een Stork omzet van ¤ 2,17 miljard.

Informatie voor de pers:

Stork Aerospace:
Marianne Mulder
Communicatie
Tel.: +31 (0)78 6419848
Mobiel.: +31 (0)6 51311217

Persbericht Gulfstream

Stork N.V. Postbus 5004 1410 AA Naarden Tel: +31 (0)35 695 75 75 Fax: +31 (0)35 694 54 14