Gemeente Teylingen

gemeenteraad

Teylingen dichter debuteert bij gemeenteraad

13 maart 2008

PERSBERICHT 12 maart 2008 - Sinds 2007 heeft Teylingen een eigen woordkunstenaar met nieuwsneus. Met een positief kritische blik geeft elk jaar een andere dichter zijn eigen draai aan Teylingen en aan het Teylinger nieuws in de Teylingen Gedichten. Op 13 maart 2008 leest de tweede dichter, Ad Blomsteel, zijn eerste Teylinger Gedicht voor aan de gemeenteraad bij het begin van hun zitting.

Dichter bij de werkelijkheid

Dichter Ad Blomsteel mag als tweede Teylinger zijn gedichten met de gemeente delen.

Blomsteel: "Het kan niet zo zijn dat je eerst een discussie moet voeren over hoe een gedicht uit te leggen. Gedichten moeten begrijpelijk zijn voor het grote publiek".

Inspiratoren van Blomsteel zijn performerdichters zoals: Johnny van Doorn, Armando en Jules Deelder. Als literaire dichter spreekt Gerrit Komrij hem het meeste aan.

Hij haalt zijn inspiratie uit de maatschappij, hij is een dichter bij de werkelijkheid. Daarbij is het van belang om eerst de sfeer van het gedicht te scheppen.

Jonge dichter

Ad Blomsteel is in 1946 geboren in Amsterdam heeft twee kinderen en twee kleinkinderen. Na 34 jaar werkzaam geweest te zijn bij het Rijksarchief is hij sinds 4 jaar met prepensioen. Hij woont 15 jaar in Sassenheim.

Blomsteel is een jonge dichter in die zin dat hij na beëindiging van het werk meer tijd gevonden heeft om met taal en poëzie verder te gaan.

Hij kwam, in de beginjaren van dit millennium, in aanraking met verhalen en poëzie. Zoals een jaarlijks verhaal voor de Frisovrienden (oude buren en vrienden van de Johan Frisolaan in Sassenheim). Daarnaast heeft hij heeft in Leiden en Apeldoorn cursussen gevolgd over verhalen schrijven, vertellen en poëzie. Docenten en cursisten hebben hem overgehaald zich op te geven voor de Teylinger Dichter.

Zelf dichten?

Elk jaar worden de Teylingen Gedichten door een andere inwoner geschreven. Voelt u zich geroepen? Mail dan naar gemeenteraad@teylingen.nl. Tot januari 2009 kunt u zich inschrijven als Teylinger Dichter voor het jaar 2009. Een werkgroep van raadsleden maakt een keuze uit alle inzendingen.

De voordracht op 13 maart zal niet de enige voordracht zijn van de Teylinger Dichter. De meeste raadsvergaderingen starten met een inspirerend Teylinger Gedicht. Bovendien duikt de woordkunstenaar op bij speciale gelegenheden om werk voor te dragen. Bijvoorbeeld op de politieke wijkmarkt.