Radboud Universiteit Nijmegen


Nieuwe kandidaat malariavaccin

Nijmeegse onderzoekers zijn er na tien jaar onderzoek in geslaagd een eiwit na te maken dat cruciaal is voor de voortplanting van malariaparasieten. Ingespoten bij muizen roept het eiwit een immuunreactie op, dezelfde die bekend is uit mensen die met malaria zijn besmet. Prikt de mug een geïmmuniseerde gastheer, dan blokkeren de antistoffen het eiwit ook in de mug. Daardoor kan de malariaparasiet, die een deel van zijn leven in de mug leeft en de veroorzaker is van malaria, zich in deze mug niet voortplanten. Hiermee lijkt het eiwit een goede kandidaat om deel uit te gaan maken van een malariavaccin-cocktail. Het wetenschappelijke tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) publiceert de bevindingen op 13 maart 2008.

Uithoudingsvermogen
Het verhaal van de ontdekking is er een van frustratie, tegenslag en uithoudingsvermogen. Nadat meer dan tien jaar geleden het gen voor het voortplantingseiwit werd geïdentificeerd en gekopieerd, lukte het maar niet om een organisme te vinden dat het eiwit correct en in redelijke hoeveelheden kon maken/produceren, legt moleculair bioloog prof. Henk Stunnenberg van het NCMLS uit.

De bacterie E.coli had met name moeite met het maken van de cysteïnebruggen waar het eiwit rijk aan is en die cruciaal zijn voor een correcte vouwing van het eiwit. En hogere organismen - gisten, insectencellen, plantencellen, van alles werd geprobeerd - maakten suikerverbindingen op het eiwit waar dat niet hoorde. Als het eiwit niet precies gelijk is aan het natuurlijke
malaria-voortplantingseiwit, dan wordt het immuunsysteem op de verkeerde manier getraind. Het maakt wel antistoffen, maar die passen niet op het malaria-eiwit en kunnen dus hun werk niet doen.

Malarialab
Ondertussen liep de financiering van het Europese Malaria Vaccin Initiatief af zonder dat er resultaten waren. Maar Stunnenberg besloot door te gaan op een ontdekking van een Duitse collega, namelijk dat E. coli tussen zijn celmembranen wél raad wist met de cysteïnebruggen. Inderdaad: eindelijk begon de eiwitproductie op gang te komen en een test in het Nijmeegse malarialab van parasitoloog prof. Robert Sauerwein wees uit dat het goed gevouwen was en de gewenste immuunreactie op gang bracht.

Sleutelstukje
Is er nu dan een vaccin binnen handbereik? Vaccinatie met het eiwit alleen kan de besmettingsgraad met malaria in een gebied omlaag brengen, maar het ligt ook voor de hand het toe te voegen aan een cocktail van malariavaccins. Bovendien zit er op dit moment nog een schoonheidsfoutje in het eiwit. Om de E.coli bacterie aan te zetten het eiwit toe te laten tussen zijn membranen is een sleutelstukje aan het eiwit toegevoegd. Hoewel het ook in deze vorm de juiste antistoffen opwekt, moet er idealiter een methode worden bedacht om deze sleutel er weer af te knippen. Lukt dat niet, dan moet de huidige sleutel worden vervangen door een die al in mensen is toegelaten. Tetanustoxide is een van de kandidaten, dat ook nog eens zorgt voor een extra boost van het immuunsysteem.

De onderzoekers schatten dat dit ongeveer een jaar in beslag neemt. Dan is het eiwit klaar om op mediumschaal te worden geproduceerd en te worden getest in mensen.

Het proces van immunisering stapsgewijs:

* Muis krijgt voortplantingseiwit

* Muis maakt antistoffen tegen eiwit

* Malariamug eet muizenbloed met antistoffen
* Parasiet maakt gametofyt in de muggenmaag - het voortplantingsstadium waarbij het cruciale eiwit bereikbaar wordt
* Antistoffen in mug blokkeren eiwit

* Geen babyparasieten!

'Correctly folded Pfs48/45 protein of Plasmodium falciparum elicits malaria transmission-blocking immunity in mice', PNAS 13 maart 2008

Article #08-00459: by Nikolay S. Outchkourov, Will Roeffen, Anita Kaan, Josephine Jansen, Danielle Schuiffel, Geert Jan van Gemert, Marga van de Vegte-Bolmer, Robert W. Sauerwein, Hendrik G. Stunnenberg. Alle auteurs zijn afkomstig uit het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences.