Gemeente Hilvarenbeek


Multifunctioneel cultureel centrum komt stap dichterbij

Koop- en aannemingsovereenkomsten worden ondertekend Maandag 17 maart 2008 is een belangrijke dag voor `cultureel Hilvarenbeek'. Die dag komt het nieuw multifunctioneel cultureel centrum (mcc) een stap dichterbij. Gemeente, Bouwcombinatie Hilvarenbeek (BoCo) en Woonstichting Stromenland ondertekenen dan namelijk de koop- en aannemingsovereenkomsten voor het mcc en voor de locaties die opnieuw worden ontwikkeld.

De eerste stap op weg naar een nieuw mcc werd in 2004 gezet. Het college bereikte toen overeenstemming met BoCo en Woonstichting Stromenland (voorheen SWH) over de bouw van een nieuw mcc dat onderdak zou gaan bieden aan Elckerlijc, muziekschool, bibliotheek, Werckwinckel en jongerencentrum. BoCo en Stromenland kregen als compensatie voor hun inbreng mogelijkheden om woningen te bouwen op de vrijkomende inbreidingslocaties.
In december 2005 nam de raad een besluit over de verdere uitwerking van de plannen. Besloten werd het mcc te huisvesten op de locatie van het voormalig MAVO-gebouw en het ontwerp van architect De Brouwer uit te werken tot een definitief ontwerp. Ook stelde de raad geld beschikbaar om de plannen beter te kunnen inpassen in de omgeving en het jongerencentrum te verplaatsen naar bedrijventerrein `Bukkum'. Dat gebeurde om tegemoet te komen aan opmerkingen van omwonenden en andere belanghebbenden. Het resultaat van de aanpassingen is dat de wooncomplexen met één bouwlaag zijn verlaagd, dat de afstand tot bestaande bebouwing is vergroot en het totaal aantal te bouwen woningen is teruggebracht van 125 tot 81.
In de periode daarna zorgde een politieke discussie voor behoorlijke vertraging. In het voorjaar van 2007 werd deze discussie afgerond en bevestigde de raad - via een motie - nogmaals zijn besluit van december 2005. Het vorige college kreeg opdracht de voorbereidingen voor de plannen voort te zetten. Ook het huidige college kreeg de opdracht mee - weliswaar met een aantal kanttekeningen - om de plannen met voortvarendheid uit te werken en snel te realiseren. De huidige coalitie legde deze opdracht vast in het beleidsprogramma 2007 - 2010.

Met de ondertekening van de koop- en aannemingsovereenkomsten wordt de voorbereidingsfase afgerond. Nu is het moment aangebroken waar de toekomstig gebruikers van het mcc - die enthousiast zijn over het ontwerp - reikhalzend naar hebben uitgekeken, namelijk het moment waarop met de concrete uitvoering kan worden gestart.