Provincie Limburg

Persberichten


1 miljoen voor religieus erfgoed in Limburg Het jaar 2008 is landelijk uitgeroepen tot Jaar van het Religieus Erfgoed. Gedeputeerde Staten stellen daarom 1 miljoen beschikbaar om in Limburg aan het Jaar van het Religieus Erfgoed een bijzonder invulling te kunnen geven. GS waren hiertoe opgeroepen middels een motie van Provinciale Staten.

Limburg is rijk aan religieus erfgoed. Het geld zal worden besteed aan de instandhouding van kerken, kloosters en andere religieuze gebouwen ( 500.000,-); aan de restauratie van kruisen, kapellen en bijzondere grafmonumenten ( 250.000,-) en aan de restauratie van religieuze interieurs en de verbetering van de toegankelijkheid van religieuze gebouwen ( 250.000,-).

Gedeputeerde Noël Lebens lichtte deze provinciale ondersteuning aan het Limburgs religieus erfgoed vanochtend toe tijdens een manifestatie op het Oude Kerkhof in Roermond. Over de restauratie van kruisen en kapellen zei hij: "In 2007 zijn deze objecten van devotie provinciedekkend geïnventariseerd en geïnspecteerd. In 2008 worden ze aan de hand van een renovatieproject hersteld. Hier gaan Limburgse leerling-bouwplaatsen, oude ambachten en sociale werkplaatsen onder leiding van de Monumenten Wacht Limburg mee aan de slag. Daarmee blijft niet alleen ons erfgoed behouden, maar wordt ook werkgelegenheid geschapen."

In het Jaar van het Religieus Erfgoed staat iedere maand een andere provincie centraal. In maart is dat Limburg. De bijeenkomst op het Oude Kerkhof vormde de aftrap voor een breed aanbod aan activiteiten. Tevens markeerde deze het begin van de door de Stichting Monumentenwacht Limburg in 2008 uit te voeren inventarisatie van behoudenswaardige Limburgse grafmonumenten.

13-3-2008 14:33