Gemeente Rotterdam

13 maart 2008

Start tweede project 'Leren Bouwen'

Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) en Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) gaven op 13 maart 2008 in het bijzijn van twintig leerlingen en studenten van ROC Zadkine en Hogeschool Rotterdam in de Riederbuurt-Noord het startsein voor het tweede project 'Leren Bouwen'.

De minister, de wethouder en een delegatie van de leerlingen zetten hun handafdruk in een laag specie. Deze handafdrukken zullen uiteindelijk als kunstwerk aan de gevel van de op te knappen panden (Beukelaarstraat 82 en Beijerlandsestraat 11) worden bevestigd.

De MBO- en HBO-studenten zullen in een jaar tijd de twee vervallen panden opknappen en zo praktijkervaring opdoen. Het doel van dit project is leerlingen van het MBO-bouwonderwijs te motiveren hun school af te maken. Voor studenten HBO is het doel dat de studie beter aansluit bij de praktijk en hun verdere loopbaan.

Het Leerbedrijf Leren Bouwen is een gezamenlijk initiatief van Gemeente Rotterdam, ROC Zadkine, DURA Vermeer, Hogeschool Rotterdam en Advin.

Voor de gemeente Rotterdam past dit project binnen de fysieke aanpak van de hotspots op Rotterdam-Zuid. Door woningen aan te kopen, op te knappen en aan particulieren te verkopen, trekt de gemeente meer eigenaar-bewoners naar deze plekken. Zo worden deze gebieden weer goede Rotterdamse wijken om in te wonen en te leven.

Bovendien levert de gemeente graag een bijdrage aan het terugdringen van schooluitval en de adequate scholing van leerlingen. Het combineren van een fysiek project met dergelijke brede- en educatieve doelstellingen past goed binnen het Pact op Zuid. Binnen het Pact investeren de gemeente, de drie deelgemeenten op Zuid en de corporaties Vestia, Woonbron, De Nieuwe Unie, WBR en Com*Wonen in wonen, werken, onderwijs en gezondheid.

Hogeschool Rotterdam neemt deel aan dit project omdat voor hun studenten een betere aansluiting tussen onderwijs en 'grootstedelijke' praktijk wenselijk is. Voor Zadkine is dit project van belang voor het 'natuurlijk (in de praktijk) leren' en het tegengaan van schooluitval. Dura Vermeer Bouw Rotterdam/Heyma (DVBR/H) vindt het belangrijk dat jonge mensen worden opgeleid als vakman/vrouw in de bouw. In het bedrijfsleven is grote vraag naar degelijk opgeleide vakmensen.

Ingenieursbureau Advin van de Dura Vermeer Groep heeft de rol van gedelegeerd opdrachtgever en begeleidt de HBO-studenten.

Noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam