Ministerie van Defensie

13-03-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Staatssecretaris De Vries knoopt tijdens patrouilles gesprekjes aan met Nederlandse militairen. - Foto: Defensie

3 tot en met 9 maart

De Nederlandse militairen zijn afgelopen week bezocht door staatssecretaris van Defensie Jack de Vries. In Deh Rawod ging hij mee met een patrouille ten noorden van Camp Hadrian. De staatssecretaris was onder de indruk. Hij sprak zijn bewondering uit voor het werk dat de Nederlandse militairen vaak onder zware en moeilijke omstandigheden moeten doen.

Rond de stad Tarin Kowt bezocht hij een aantal opbouwprojecten. De reis vormde het vervolg van een eerdere poging om de militairen te bezoeken. Half januari strandde zijn vliegtuig in Kandahar vanwege de barre weersomstandigheden. De staatssecretaris werd begeleid door de Directeur Directie Operaties generaal-majoor Lex Oostendorp.

De controle in het gebied rond Deh Rawod wordt steeds meer overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. Zo zijn er agenten van de Afghaanse politie verplaatst naar de regio ten zuiden van Deh Rawod, om de veiligheid daar verder te vergoten. Het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) heeft besprekingen gevoerd met vertegenwoordigers van de dorpen in het district Deh Rawod. Er is gesproken over de noodzaak van reparatie en verbetering van het irrigatiesystemen en over het (her)bouwen van qualaâs en een nieuwe bazaar.

Op 2 maart zijn ruim 40 vrouwen in Tarin Kowt bijeengekomen om internationale vrouwendag te vieren. Het samenzijn was op initiatief van het hoofd van het Districtsdepartement Vrouwenzaken. Het was een succesvolle bijeenkomst. Ook hebben verschillende civiele organisaties, waaronder United Nations Assistence Mission in Afghanistan (UNAMA), opnieuw een bezoek gebracht aan Tarin Kowt. Zij spraken over de stand van zaken in de provincie en staan, gelet op de huidige veiligheidssituatie, positief over de mogelijkheden voor een grotere presentie in de provincie.

De vervolgleveringen van hulpgoederen in de provincie zijn gedaan aan het Uruzgan Agriculture Directorate in Sorkh Morgab. Het PRT heeft bemiddeld bij deze levering. In totaal werd 46 ton aan voedingsmiddelen overgedragen.

Eind februari was Gouverneur Hamdam aanwezig bij een bijeenkomst van de Provinciale Counter Narcotica Werkgroep voor Uruzgan te Kabul.Hamdam heeft daarom aanvullende steun gevraagd om de boeren te helpen, die zich hebben aangemeld voor deelname aan het Governor Led Eradication programma.

Begin van de week heeft een eenheid van de Afghan National Police (ANA) en de Task Force Urzugan (TFU) in de omgeving van Chora een geïmproviseerd explosief (IED) gevonden. Tijdens de ruimingwerkzaamheden ontstond een vuurgevecht met de Taliban. Ook rondom Tarin Kowt zijn een aantal IEDâs gevonden. Deze zijn zonder problemen geruimd.

Later in de week vond een kortstondig vuurcontact plaats in de nabijheid van Forward Operating Base Khyber. Daarbij werd door de TFU en ANA teruggevuurd. De Nederlandse F16âs hebben afgelopen week éénmaal hun wapens ingezet ten behoeve van een Internatonal Security Assistence Force-grondeenheid (ISAF), die in de provincie Helmand in de problemen was geraakt. Bij de vuurcontacten zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen aan de zijde van de tegenstander.