GroenLinks

Groenen eisen onmiddellijke vrijlating FARC-gijzelaars

Ingrid Bétancourt vrij! 13 maart 2008

Het Europarlement sprak zich woensdag uit over de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars die door de Colombiaanse rebellenbeweging FARC worden vastgehouden. Groene europarlementariërs, waaronder Joost Lagendijk, lieten voordat de plenaire vergadering in Straatsburg begon posters van de gegijzelde Ingrid Bétancourt zien.

De reden voor de oproep is dat de groene Frans-Colombiaanse politica Ingrid Bétancourt inmiddels zes jaar gevangen zit en ernstig ziek is. Het Europees Parlement wil dat de FARC een internationale medische missie naar de zieke gijzelaars toestaat.

actie-betancourt Groene europarlementariërs eisen aandacht voor vrijlating Ingrid Bétancourt

"Om humanitaire redenen kunnen we de gijzelaars niet aan hun lot overlaten. Daarom is het goed dat ook Europa zich uitspreekt over de kwestie", zegt Joost Lagendijk.

De Groenen hopen dat de oproep vanuit het Europees Parlament de FARC bereikt en dat er zo snel mogelijk een oplossing komt.

"Waarschijnlijk is de enige mogelijke oplossing dat de Colombiaanse regering gaat onderhandelen met de FARC. Over de ruil van gijzelaars tegen een tiental gevangen guerrillastrijders bijvoorbeeld. Als die ruil honderden mensenlevens kan redden, dan lijkt mij de keuze snel gemaakt", aldus Lagendijk.

Zie ook:

* website Betancourt.info