Gemeente Apeldoorn

|                                        |          |                      |
|Informatiebrief bewoners Kruisvoorde en Klingelbeek |                      |
|                                                    |                      |
|betreffende grondwateroverlast voorjaar 2007        |                      |
|                                                    |                      |
Geachte heer/mevrouw,

Begin 2007 is een aantal straten in uw wijk geconfronteerd met grondwateroverlast. De volgende problemen hebben zich voorgedaan: water in de kruipruimte, optrekkend vocht in muren en soms zelfs grondwater aan maaiveld. In enkele woningen heeft dit tot schade geleid. De bewonerscommissie 'Grondwateroverlast De Bouwhof' heeft de gemeente verzocht een onderzoek naar de overlast uit te laten voeren. Vanuit haar (beperkte) zorgplicht voor het stedelijk grondwater heeft de gemeente dit onderzoek in gang gezet en een het adviesbureau Witteveen + Bos hiervoor opdracht gegeven.

Witteveen + Bos heeft de resultaten van haar onderzoek in het najaar van 2007 aan de gemeente bekend gemaakt. In het rapport wordt een aantal mogelijke oorzaken benoemd voor de plotselinge overlast, zoals veel neerslag in combinatie met de bodemgesteldheid en in meer of mindere mate een mogelijk verband met het duurzame energiewinningsysteem op de locatie van het Lucas Ziekenhuis. Voor de verwarming en koeling van de gebouwen wordt namelijk met dit systeem grondwater opgepompt en teruggepompt in de ondergrond.

Over de conclusie van het rapport wordt intensief overleg gevoerd tussen gemeente, Gelre Ziekenhuizen en de provincie. Partijen zijn het niet eens over de conclusie in het rapport ten aanzien van de bijdrage van het energiewinningsysteem aan de overlast in de wijk in het voorjaar van 2007. Daarom is afgesproken om eerst eenduidig de oorzaak van de overlast vast te stellen door het uitvoeren van een pompproef met het systeem. Het doel is vast te stellen of en zo ja in welke mate het energiewinning-systeem bijdraagt aan de wateroverlast. De onderzoeksopzet is inmiddels besproken en op 29 februari door alle partijen goedgekeurd. Het onderzoek zal uitgevoerd en begeleid worden door Fugro en NITG-TNO (nu: Deltares).

De proef zal de komende weken onder vergelijkbare omstandigheden uitgevoerd worden als tijdens de overlast in het voorjaar van 2007. De opzet van de proef is als volgt: . Op het terrein van Gelre Ziekenhuizen worden voorafgaand aan de pompproef door de boorfirma Haitjema extra meetpunten voor de grondwaterstand aangebracht. Er wordt in totaal op 18 punten gemeten. . De proef bestaat uit vier perioden van elke één week, waarbij in de 2e en 4e week het energiewinningsysteem in bedrijf is. In de andere twee weken wordt er niet gepompt. . De proef start op 11 maart. Vanaf 19 maart worden de koude bronnen 'geladen' (gepompt) met 250 m3/uur. Op 26 maart wordt het systeem weer stilgezet. Vanaf 2 april wordt er 'geladen' met een halve capaciteit van125 m3/uur. . Het drainagesysteem in de wijk blijft tijdens de pompproef in bedrijf.

De volgende voorzorgsmaatregelen worden genomen om eventuele overlast in de wijk tot een minimum te beperken: . Keuze voor korte duur van de proef van vier maal één week, waarbij er maar gedurende tweemaal één week 'geladen' wordt. . De aanvang van de proef wordt afgestemd op grondwatersituatie in de wijk.

Er wordt pas gestart bij grondwaterstanden van circa 1 meter minus maaiveld of lager. De proef wordt direct stopgezet bij grondwaterstanden van 0,5 meter minus maaiveld of hoger. . De grondwaterstanden worden continu gemeten en dagelijks handmatig gecontroleerd. . Indien niet acceptabele overlast geconstateerd wordt, wordt de proef direct beëindigd. . Eventuele wijzigingen in de opzet van de proef worden direct gecommuniceerd aan de bewonerscommissie.

Op basis van de conclusies van de pompproef treden gemeente, Gelre en provincie eind april in overleg over de te nemen vervolgstappen. De provincie Gelderland is betrokken bij het onderzoek als vergunningverlener en handhaver voor het onttrekken en infiltreren van grondwater.

Algemene vragen over de opzet van de pompproef en het onderzoek kunt u richten aan de heer Diederik Anema via het e-mail adres d.anema@apeldoorn.nl. U kunt ook contact opnemen met de contactpersoon van de bewonerscommissie; de heer Jansen e-mail adres info@leropaja.nl, telefoonnummer: 06 - 54 77 41 72.

Indien er onverhoopt toch klachten zijn over hoge grondwaterstanden, zowel tijdens de proef als op andere momenten, dan kunt u contact opnemen met de heer Henk Roenhorst (tel: 055 - 526 86 06) of met de buitenlijn (0800 - 580 22 22).

Deze brief is gezamenlijk opgesteld door de gemeente Apeldoorn en Gelre Ziekenhuizen.

Met vriendelijke groet,
het hoofd van de afdeling Wegen en Riolering

de heer ir. I. de Wolf

---- --