Provincie Utrecht

Werkzaamheden N237 Vollenhoven-Panweg uitgesteld

13-3-2008 -

De start van de voorbereidende werkzaamheden voor de reconstructie van de N237 tussen Vollenhoven en de Panweg in De Bilt en Zeist is uitgesteld naar augustus 2008. Oorspronkelijk zou de provincie Utrecht deze maand al beginnen met het kappen van een aantal bomen in de middenberm en de zijberm van de weg. Uitstel tot augustus levert geen vertraging op voor de planning van de wegwerkzaamheden en geeft de mogelijkheid om het landschapsplan nog eens goed te bekijken en waar nodig aan te passen. Door het landschapsplan wat geleidelijker uit te voeren, kunnen we voorkomen dat de N237 er tijdelijk wel erg kaal gaat uitzien.

Het wegvak Vollenhoven-Panweg maakt deel uit van de provinciale weg N237 tussen Utrecht en Amersfoort. Op het gehele traject vinden de komende jaren reconstructies plaats die in samenhang zijn ontwikkeld. Doel is te komen tot een betere doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid.

Verkeersveilige inrichting
In het plan voor de reconstructie van de N237 tussen Vollenhoven en de Panweg staat de verkeersveiligheid centraal. We schenken daarbij veel aandacht aan het inpassen van de weg binnen het bestaande landschap en het versterken van cultuurhistorische kenmerken van de weg, zoals bijvoorbeeld het herstel van de oorspronkelijke laanstructuur bij het landgoed Vollenhoven.

Landschapsplan
In de middenberm en de zijberm (de berm tussen de rijstrook en de parallelweg) verwijderen we een aantal bomen. Hiervoor komen nieuwe bomen in de plaats aan de buitenkant van de weg. De bomen die we weghalen staan of te dicht langs de weg, of staan te ver buiten de rij. Bomen die te dicht bij de weg staan, leveren een gevaar op voor de verkeersveiligheid. Voor een aantal bomen knijpen we toch een oogje dicht omdat ze heel bijzonder en beeldbepalend zijn. Deze bomen krijgen een lage afscherming.
Aan de buitenkant van de weg planten we nieuwe bomen. Op het eerste gedeelte van de weg gebeurt dit om de oorspronkelijke laanstructuur in ere te herstellen. Op het gedeelte waar de N237 langs het Panbos loopt, gebeurt dit omdat we de weg meer willen laten opgaan in de bosomgeving. De bomen worden hier verspreid aangeplant. Een kunstwerk bij de kruising met de Panweg gaat vervolgens het historische karakter van de omgeving benadrukken.

Nadere informatie
De ontwerptekeningen voor het wegvak van de N237 tussen Vollenhoven en de Panweg liggen in maart en april ter inzage in de gemeentehuizen van De Bilt en Zeist.
Nieuwsbrief 2 over de reconstructie van de N237 is eind februari verschenen en ruim verspreid in de omgeving van het project. Naast de stand van zaken en het vervolg geeft de nieuwsbrief een overzicht van de reacties op de plannen en het antwoord van de provincie Utrecht daarop.

Meer informatie is ook te vinden op www.provincie-utrecht.nl/n237. Via onderstaand telefoonnummer kunt u de nieuwsbrief aanvragen en/of uw vragen of opmerkingen kwijt.

T (030) 225 28 94
E n237@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon 3319