Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070814540

Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het ontleden van dieren in het voortgezet onderwijs. (Ingezonden 13 maart 2008)


1
Wat is uw mening over de beslissing van uw Vlaamse collega om het ontleden van dieren niet langer op te nemen in de leerplannen van het voortgezet onderwijs in België? 1)


2
Kunt u aangeven of en zo ja, op welke schaal het ontleden van dieren (gewerveld en ongewerveld) tijdens bijvoorbeeld biologielessen plaatsvindt op scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland en in hoeverre dit is opgenomen in leerplannen van de verschillende onderwijstypen?


3
Kunt u aangeven in hoeverre alternatieve opdrachten mogelijk zijn voor leerlingen die principiële bezwaren uiten ten aanzien van het ontleden van dieren en op welke schaal hier gebruik van wordt gemaakt?


4
Kunt u aangeven in welke mate aandacht wordt besteed aan alternatieven voor dissectie van dieren in het onderwijs en op welke wijze dit door uw ministerie wordt gestimuleerd?


5
Kunt u aangeven in hoeverre de ethische discussie rondom dierproeven en de integriteit van het dier in relatie tot dierproeven onderdeel uitmaken van de leerdoelen van het vak biologie in het voortgezet onderwijs?


6
Bent u bereid beleid te ontwikkelen om ook in Nederland alle dissecties van dieren in het voortgezet onderwijs af te schaffen dan wel te vervangen door alternatieven? Zo ja, op welke wijze en op welke termijn? Zo neen, waarom niet?


7
Bent u bereid de ethische discussie rondom dierproeven een vast onderdeel te maken van de leerdoelen van het vak biologie in het voortgezet onderwijs?


1) http://www.gaia.be/ned/control.php?&topgroupname=&groupname=pb121 http://www.wtv.be/belga/article.jsp?siteId=78&sectionId=5&articleId=40233