KNWV

Nieuwsbericht Surfen

13-3-2008

Dirk Doppenberg verbetert Nederlands Speedrecord

Afgelopen maandag heeft windsurfer Dirk Doppenberg (Leusden) in Engeland het Nederlands speedrecord verscherpt. Met een snelheid van 82,54 kilometer per uur verbeterde Dirk het record van Ben van der Steen (Hoge Zwaluwe) dat op 80,95 kilometer per uur stond.

Dirk Doppenberg deed mee aan het Driven by Wind evenement in het Engelse Southend. Dit is een zogenaamd stand-by evenement waarbij deelnemers uit heel Europa drie maanden stand-by staan. Alleen als er optimale condities worden voorspeld wordt er gestart. Dat betekent voor de speedsurfers veel wind en vlak water. Afgelopen woensdag werd er ook veel wind voorspeld en was Dirk weer afgereisd naar Southend. Helaas draaide de wind naar een ongunstige richting en werkte het tij niet mee, waardoor een verbetering van zijn record van maandag niet mogelijk was.

Bij het speedsurfen wordt er gevaren over een baan van 500 meter. De gemiddelde snelheid over deze baan wordt getimed met video apparatuur. Afgelopen week werd in Frankrijk ook al het officiële wereld
snelheidsrecord verbeterd door Fransman Antoine Albeau. Met een snelheid over 500 meter van ruim 90 kilometer per uur blijft het windsurfboard nog steeds het snelste door wind aangedreven vaartuig ter wereld.