VVD


13-3-2008

Ten Broeke en Maaten: Verhagen moet Barrosso terugfluiten over uitspraken Kroatië

Minister Verhagen moet voorzitter Barrosso van de Europese Commissie terugfluiten als het waar is dat hij vanochtend een toetredingsdatum heeft toegezegd aan Kroatië.

De VVD-Europawoordvoerder in de Tweede Kamer Han ten Broeke heeft onmiddellijke opheldering gevraagd aan minister Verhagen en ook VVD-fractievoorzitter Jules Maaten in het Europees Parlement is uitermate kritisch: "Minder dan de helft van de onderhandelingen* is afgerond, de Commissie is in al zijn rapportages terecht kritisch en ook nu het visserijvuiltje met Slovenië lijkt te zijn opgelost blijft er nog een waslijst aan issues over."

Barrosso heeft op 13 maart gezegd dat Kroatië de onderhandelingen nog in deze Commissieperiode, welke eindigt in de zomer van 2009, kan afronden en zou, volgens verschillende media, ook 2010 als datum hebben genoemd waarop Kroatië tot de Europese Unie kan toetreden.

De VVD wil dat geen enkele kandidaat-lidstaat of landen die daarvoor denken in aanmerking te komen valse of halve beloftes worden gedaan. Ten Broeke: "Niet voor niets hebben wij in het nieuwe Hervormingsverdrag, dat de opvolger is van de verworpen grondwet, een heel scherp uitbreidingsartikel (art 49 verdrag van Lissabon) laten opnemen en daaruit volgt dat er geen cadeautjes meer worden verstrekt en geen data meer worden genoemd totdat de onderhandelingen werkelijk kunnen worden afgerond. Daarvan was en is geen sprake en dus moet minister Verhagen eens een dringend woordje met commissievoorzitter Barrosso spreken."


*slechts 16 van de 35 hoofdstukken zijn geopend, hiervan kunnen er slechts 2 gesloten kunnen worden. Bij 14 hoofdstukken moeten de closing bechmarks nog worden bereikt en bij 11 hoofdstukken moet Kroatië nog de opening bechmarks ontvangen.