GroenLinks

Koenders steunt voor Monument voor de Onbekende Verkrachte Vrouw

13 maart 2008

GroenLinks is verheugd met de politieke steun van minister Koenders voor een monument voor de Onbekende Verkrachte Vrouw bij het Internationaal gerechtshof in Den Haag. Dit initiatief, dat genomen is door Women on Top, moet symbool staan voor de miljoenen vrouwen wereldwijd die slachtoffer zijn van seksueel geweld en voor iedereen die zich inzet tegen dit geweld.

Op verzoek van Mariko Peters (GroenLinks) gaf minister Koenders zijn volledige steun voor het initiatief. Hij benadrukte dat deze kunstzinnige uiting een belangrijke symbolische waarde heeft voor het leed van deze vrouwen. In het overleg over de situatie in Congo en andere landen in het Grote Merengebied kwam uitgebreid ter sprake dat grootschalige verkrachting en seksueel misbruik door milities en het veiligheidsapparaat nog steeds aan de orde van de dag is.

Nederland is één de grootste donoren in die gebieden en moet zich volgens Mariko Peters sterker inzetten om deze vrouwen te helpen terug te keren in de maatschappij. Koenders wil zich daarvoor hard maken.

Vrouwen uit Congo, Rwanda en Uganda hebben de oproep voor het monument reeds onderschreven.

GroenLinks, 13 maart 2008