Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

Professor Holthuis op 86-jarige leeftijd overleden

PERSBERICHT
Leiden
10 maart 2008

Vrijdag 7 maart jongstleden is Professor dr. L.B. Holthuis op 86-jarige leeftijd overleden. Lipke Holthuis wijdde zijn leven aan de taxonomie en systematiek van Kreeftachtigen. Hij was de meest vooraanstaande specialist op zijn vakgebied. Sinds 1941 was hij verbonden aan Naturalis als assistent conservator van ongewervelden, sinds 1950 als conservator Crustacea. In 1986 ging hij officieel met pensioen, maar dit weerhield hem er niet van zijn werk met dezelfde gedrevenheid en discipline voort te zetten. Tot vier weken voor zijn overlijden was hij nog bijna dagelijks in Naturalis te vinden.

Professor Holthuis laat een immens oeuvre na. Van zijn hand verschenen 617 wetenschappelijke publicaties, meer dan 10.000 pagina's, in totaal bijna twee meter aan boeken. Hij beschreef honderden nieuwe soorten bidsprinkhaankreeften, kreeften, krabben en garnalen. De huidige systematische kennis van verschillende groepen kreeftachtigen is grotendeels gebaseerd op zijn werk. De professor bouwde in Naturalis mee aan een van de belangrijkste collecties kreeftachtigen ter wereld.

Dr. Holthuis was als professor verbonden aan de Universiteit van Miami. Voor zijn inspanningen ontving hij vele onderscheidingen. Bij zijn pensionering is hij koninklijk onderscheiden met het officiersschap in de Orde van Oranje Nassau. Er zijn 58 nieuwe soorten naar hem vernoemd. In museum Naturalis ligt één van de naar hem vernoemde garnalen, Lipkius holthuisi. Deze garnaal werd hem aangeboden tijdens een buffet ter ere van hem. Omdat de soort nog niet in de collectie van Naturalis aanwezig was heeft hij enkele gekookte exemplaren apart gehouden voor het museum.

Persinformatie
Susanne van Straaten, afdeling Marketing Naturalis 071-56 87 529.

Beeldmateriaal
Mijnheer Holthuis Foto: T. Pietsch
Professor Holthuis Foto: T. Pietsch
Download de foto in hoge resolutie (943 Kilobytes)

Algemeen beeldmateriaal en het logo van Naturalis » Het beeldmateriaal is rechtenvrij en in hoge resolutie te downloaden.

Download het CV van Professor Holthuis (38 Kilobytes)