PvdA Rotterdam


Schiemond komt met succes omhoog!

Do 13 Mrt 2008 - Communicatie deelgemeente Delfshaven

De deelgemeente Delfshaven, de gemeente Rotterdam, instellingen, woningcorporatie, scholen én de bewoners werken keihard aan de leefomgeving in de Rotterdamse wijk Schiemond. De afgelopen jaren hebben de deelgemeente, gemeente de corporatie ruim 8 miljoen geïnvesteerd in verbetering van de fysieke en sociale omgeving, waarvan circa 1,2 miljoen specifiek in voorzieningen voor kinderen en jongeren. Deze investeringen hebben zeker effect. Gaven bewoners van Schiemond in 2003 nog het rapportcijfer 2,7 voor de sociale veiligheid in hun wijk, vorig jaar was dit een 7+ (bron: Sociale Veiligheidsindex Rotterdam). Het aantal oud-bewoners dat zich opnieuw in Schiemond wil gaan wonen, vertoont een stijgende lijn.

Één en ander neemt niet weg dat er het nodige in de wijk valt te verbeteren. De woningbouwcorporatie Woonbron gaat tot 2012 zon 8 tot 10 miljoen uittrekken, waarvan een aanzienlijk deel voor sociaal, heel en veilig.
Het gaat nu om de aanpak van de meest lastige, taaie problemen op sociaal-economisch terrein. Daarom willen de deelgemeente Delfshaven, bewoners en partners investeren in mensen. Dit betekent alle kinderen tot 4 jaar naar de peuterspeelzaal, kinderen op de basisschool 4 uur extra in de week actief met sport, spel en cultuur, en goede en stevige jongeren die het zelf niet redden.

Schiemond voldoet niet aan de criteria voor een Vogelaar-wijk. De wijk staat niet op de Vogelaar-lijst omdat de wijk toevallig in het hetzelfde postcodegebied zit als het welgestelde Lloydkwartier. Deze wijk Lloydkwartier ligt echter 800 meter verder en heeft geen fysieke verbinding met de wijk Schiemond. Hierdoor lijkt Schiemond gemiddeld een stuk sociaal-economisch rijker terwijl dit niet het geval is.

Het deelgemeentebestuur van Delfshaven is van mening dat Schiemond alsnog Vogelaarwijk moet worden en zal hierop wederom aandringen bij gemeente Rotterdam, de Tweede Kamer en minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie.