PvdA Rotterdam


Vandaag in de Raad

Do 13 Mrt 2008 - Redactie
Vandaag in de Raad

In de gemeenteraadsvergadering werd vandaag over veel onderwerpen gesproken. Onder andere kwamen de OV-chip, een ontmoetingscentrum voor vrouwen en de film van Wilders aan bod. Ook werd gesproken over de jeugdaanpak.

Straatwerving
PvdA-raadslid Duco Hoogland vroeg het stadsbestuur om meer informatie over de werving voor goede doelen op straat. Hoogland stelde dat fondsen onder valse voorwendselen worden geworven. Hij wilde weten of dergelijke organisaties van straat kunnen worden geweerd. De burgemeester zegde toe om een brief met informatie over straatwerving te sturen.

OV-chip
De betrouwbaarheid van de OV-chip was opnieuw aanleiding om over de kaart te spreken. De PvdA vindt dat de chipkaart niet volledig mag worden zolang deze niet geheel veilig is. PvdA-raadslid Birsel Gülmüs stelde wel dat het debat over de veiligheid van de kaart thuishoort in de Tweede Kamer. Wel wil de PvdA goed geïnformeerd worden over de voortgang en resultaten van dat debat. Wethouder Baljeu zegde toe de raad te informeren over onderzoek naar de veiligheid en de voortgang van het debat. Zij zei ook dat zij niet tot de afschaffing van de strippenkaart kan beslissen, omdat dit de bevoegdheid van de staatssecretaris is.

Leer- en Ontmoetingsproject voor Vrouwen
De PvdA stelde de problemen rond de subsidie bij het project aan de orde. Het project wordt zowel door de stad als de deelgemeente gesubsidieerd. De deelgemeente wil nu met deze subsidie stoppen. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin was verbaasd dat dit kan gebeuren terwijl vorige week nog over een zelfde situatie bij de vrouwenstudie Cleo patria moest worden. De PvdA wil dat het probleem snel wordt opgelost. Wijntuin wil ook dat dit soort verschillen van mening tussen de deelgemeente en het stadsbestuur in de toekomst worden voorkomen. Wethouder Kaya zegde toe het gesprek aan te gaan met de deelgemeente en daarover snel te rapporteren. Ook hij vond dat afstemming bij projecten die zowel stedelijk als deelgemeentelijk worden gesubsidieerd beter moet.

Wilders
Leefbaar vroeg het college om de film van Wilders te faciliteren door de film op verschillende plekken in de stad te vertonen en hier debatten aan te koppelen. De PvdA vindt dat de film moet worden kunnen worden vertoond, maar de gemeente is geen bioscoop en hoeft de film dus niet te faciliteren. De gemeente moet eventueel alleen zorgen dat de openbare orde en veiligheid niet in geding komt. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin voegde wel toe dat debat in de stad altijd goed is. De burgemeester deelde het standpunt van de PvdA en de gemeente zal dus niet zorgen voor ruimten waar de film vertoond wordt. Het debat kan worden georganiseerd door Spoir, maar deze organisatie maakt een eigen afweging. Dit zal pas gebeuren wanneer de film openbaar is. Overigens is de gemeente wel goed voorbereid op eventuele gevolgen van de film.

Kolencentrale
GroenLinks deed een laatste beroep op de gemeenteraad om een nieuwe energiecentrale tegen te houden, omdat deze naar haar mening te slecht voor het milieu is. De PvdA vindt dat de kolencentrale wel gebouwd kan worden. Het stadsbestuur heeft de procedure zorgvuldig doorlopen. Wethouder Harbers stelde dat zonder toestemming een energiecentrale kan worden gebouwd, maar dat de vergunning alleen is aangevraagd omdat het gebouw te hoog wordt. De energieproducent heeft volgens de wethouder ook alles gedaan om een energiecentrale te ontwikkelen die minder belastend is voor het milieu dan andere centrales die zonder toestemming op die plek mochten worden gebouwd. Een motie van GroenLinks om de centrale tegen te houden haalde het niet.

Standwerkers
De PvdA stelde een nieuwe regel in de marktverordening aan de orde die voor veel commotie op de markt zorgt. Standwerkers mogen niet langer verschillende maten van een product verkopen. De PvdA heeft eerder geen wijzigingen in de verordening voorgesteld omdat de wethouder een onderzoek naar de toekomst en ontwikkeling van de markt heeft toegezegd. PvdA-raadslid Leo Bruin wilde dat dit deel van de marktverordening werd opgeschort tot het onderzoek is afgerond. Zijn motie haalde net geen meerderheid in de raad.