Ministerie van Buitenlandse Zaken

`Help Afghanen zelf verantwoordelijkheid te nemen'

13 mrt 2008 | "De internationale gemeenschap steunt de Afghaanse regering, maar op termijn moeten de Afghanen zelf de bladmuziek leveren voor het veelstemmige internationale koor". Minister Verhagen en zijn Slowaakse collega Kubis pleiten in een vandaag gepubliceerd opinieartikel voor een situatie waarin de internationale hulp zo veel mogelijk aansluit bij de plannen die de Afghanen zelf hebben voor de ontwikkeling van hun land.

Op dit moment gebeurt dat nog onvoldoende, zo stellen verhagen (Buitenlandse Zaken) en Kubis. De huidige aanpak van ISAF brengt onbedoeld een verbrokkeling met zich mee, doordat troepenleverende landen zich sterk richten op hun `eigen' provincies. De internationale gemeenschap moet echter toewerken naar een situatie waarbij via de Afghaanse regering het land als geheel kan gaan besturen. De Afghaanse regering zal boven stammentwisten en eigenbelangen moeten uitstijgen en moeten aantonen dat zij deze verantwoordelijkheid kan dragen.

Dat kan niet van de ene op de andere dag, zo schrijven beide ministers. De internationale gemeenschap zal de Afghaanse regering hiervoor de instrumenten moeten geven, bijvoorbeeld door onze hulp bij de training van leger en politie moeten verdubbelen. Zolang de regering deze instrumenten nog niet heeft, moeten de Verenigde Naties de centrale regie voeren.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Artikel Verhagen en Kubis | PDF, 49 Kb