Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


BTTB verontwaardigd over onterechte spoorstaking 10 maart

Persbericht 13 maart 2008

De spoorstaking van maandag jongstleden - gericht tegen een zogenaamd geval van agressie - is ten onrechte, zo blijkt nu. De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) reageert verontwaardigd.

Op maandag 10 maart werd het treinverkeer verstoord door een onaangekondigde werkonderbreking van een deel van het spoorpersoneel. Het VRT-Radionieuws meldt nu dat niet de reiziger, maar wel de treinbegeleider de klappen uitdeelde. Ook de socialistische spoorbond erkent dat de actie misplaatst was.

De BTTB reageert verontwaardigd en stelt dat bij een dispuut al te gemakkelijk de reiziger met de vinger wordt gewezen. Ook het personeel op trein, tram en bus mag zich niet te buiten gaan aan verbaal of fysiek geweld. De BTTB benadrukt dat de meerderheid van het personeel van NMBS en De Lijn zich correct gedraagt, maar ontvangt af en toe klachten over verbale agressie tegenover de reiziger.

De BTTB vraagt ook aan alle spoorbonden om tweemaal na te denken vooraleer zij een spontane werkonderbreking steunen, en hun leden op te roepen tot kalmte. De klanten worden bij een onaangekondigde staking immers onaangenaam verrast en krijgen niet de mogelijkheid om voorzorgen te nemen of alternatieven te zoeken.

terug 13/03/08