D66

Verbod op godslastering hoort niet meer thuis in de wet

13 maart 2008

Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) wil het verbod op godslastering afschaffen. De sociaal-liberaal vindt het verbod niet meer voldoen aan de huidige tijd en bovendien onwenselijk. Van der Ham: "Het verbod wekt de indruk dat godsdienstige opvattingen beter beschermd moeten worden dan niet godsdienstige". Bovendien vindt hij het artikel overbodig: "Ieder mens wordt nu al beschermd door het verbod op opzettelijke belediging en het zaaien van haat. Een speciaal verbod op godslastering is hierdoor niet nodig", aldus Van der Ham.

D66 wil een samenleving waarin gelovigen en niet-gelovigen respectvol met elkaar omgaan, zonder dat daar een extra wet voor religieuzen voor nodig is. "Natuurlijk moeten we de discussie over fatsoen voortzetten. Alleen moet niet politiek Den Haag dit regelen, maar de samenleving zelf", aldus Van der Ham. De sociaal-liberalen willen daarbij het gelijkheidsbeginsel waarborgen. Van der Ham: "Een gelovige heeft net zoveel recht op bescherming tegen krenking als een niet-gelovige. Wij zouden daar geen verschil in moeten maken in de wet.

Bovendien onderstreept Van der Ham het belang van de vrijheid van meningsuiting. De D66'er is bang dat teveel regels over wat je wel en niet mag zeggen deze vrijheid kunnen inperken: `We moeten de vrijheid van meningsuiting verdedigen. In dit land moeten we kunnen zeggen wat we willen, maar het aanzetten tot haat en geweld is gelukkig gewoon verboden. Hierdoor wordt onze vrijheid juist beschermd: niemand hoeft zich zo genoodzaakt te voelen zijn mond te houden uit angst voor haat of geweld'.

Overigens wil het D66-Kamerlid de discussie niet beperken tot godslastering. Volgens Van der Ham zijn er meer achterhaalde artikelen in de Grondwet die van hem mogen verdwijnen: "Regels als het verbod op majesteitsschennis of het beledigen van een bevriend staatshoofd zijn ouderwetse bepalingen. Het wordt tijd dat we niet alleen godslastering maar ook andere `dode letters' uit het wetboek van strafrecht heroverwegen en afschaffen"

---