Deelgemeente Charlois Rotterdam

Deelgemeentepagina 12 maart 2008

In pdf (4,8 mb) en in tekst


* Besluiten dagelijks bestuur

* Aanvragen bouwvergunningen

* Aanvragen kapvergunningen

* Vergadering deelraad op 17 maart

* Start sloop Carnisse Driehoek

* Lege straten in de Tarwewijk

* Methadonbus tijdelijk op andere plek

* Uitreiking Cultuurprijs

* Bezwarencommissie op 25 maart

* Verbreding A15

* Platanen Lichtenburg zijn verhuisd

* Wandelen in guur Zuiderpark

* Feestelijke Boomfeestdag

* Mooie Charloise plekjes

* Charlois Magazine verspreid

---

Besluiten Dagelijks Bestuur

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie.

Hier vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Algemene Plaatselijke Verordening:

Vergunning verleend:

1. aan KWF Kanker Bestrijding voor het houden van een collecte in de periode van 1 tot en met 6 september 2008 in de deelgemeente Charlois (besluit 4 maart 2008);

2. aan Stichting Kinderplezier voor het houden van activiteiten op de woensdagen tussen 10.00 uur en 22.00 uur in de periode van 5 maart 2008 tot en met 24 december 2008, en op zaterdag 22 maart, maandag 24 maart, vrijdag 1 augustus en vrijdag 29 augustus 2008 tussen 14.00 uur en 17.00 uur op het Amelandseplein. Tevens vergunning verleend voor het gebruiken van een geluidsinstallatie bij bovengenoemde activiteiten (besluit 5 maart 2008);

Vuurwerkbesluit:

Toestemming verleend:

1. door de DCMR voor het tot ontbranding brengen van theatervuurwerk op 8 maart 2008 tussen 12.00 uur en 19.00 uur in Ahoy tijdens de Super Pull.

Bouwzaken:

Last onder dwangsom opgelegd:

1. in verband met een illegaal gerealiseerde crisisopvangin het pand Maximiliaanstraat 7a (besluit 6 maart 2008);

Besluiten hoofd sector Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam namens het dagelijks bestuur:

Woningwet:

Vergunning verleend:


1. voor het gedeeltelijk veranderen van de woningen aan de Bas Jungeriusstraat 208-214 en aan de Wolphaertsbocht 298. Het is de bedoeling om van 10 woningen en vijf winkelruimtes zes woningen te maken (besluit 25 februari 2008);


2. voor het vernieuwen van de kozijnen in de voorgevel van het pand Dordtselaan 151 A (besluit 28 februari 2008);


3. voor het vernieuwen van de kozijnen in de voorgevel van het pand Dordtselaan 153 C (besluit 28 februari 2008);


4. voor het oprichten van een Compactstation ten behoeve van stroommvoorziening aan de Van Swietenlaan, ter hoogte van nr. 83 (besluit 28 februari 2008);


5. voor het veranderen van de voor- en zijgevel van de winkelruimte aan het Zuidplein Hoog nr. 901 in Winkelcentrum Zuidplein (besluit 28 februari 2008)

Website

Deze besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).

Bezwaar maken

Tegen bovengenoemde besluiten kunt u een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift indienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit.

Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u verkrijgen bij het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift.

Voorlopige voorziening

Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen -naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende beroepschrift mee met uw verzoek.

Aanvragen bouwvergunningen

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois maakt in het kader van art. 41 van de Woningwet bekend dat de volgende aanvragen voor een bouwvergunning zijn ingediend:


1. voor het oprichten van lichtmasten, Oldegaarde 21;
2. voor het veranderen van de woning, Pleinweg 95 A en 95 C;

Bovengenoemde plannen moeten nog volledig worden beoordeeld.

Informatie over de voortgang van bouwplannen kan worden verkregen bij de afdeling Vergunningen, Galvanistraat 15, tel. 010 - 489 4966 (tussen 9.00 12.00 uur en 13.00 17.00 uur). De bouwinspecteur de heer L. Zinkhaan houdt op maandag van 15:30 uur tot 16:30 uur spreekuur in het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11 .

Rotterdam, 12 maart 2008

Namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois,

H. Goedhart

Directeur dS+V

Aanvragen kapvergunningen

In het kader van art. 4.4.6 van de Algemene Plaatselijke Verordening maakt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois bekend dat de volgende aanvragen voor een kapvergunning zijn ingediend:


1. voor het kappen van 1 esdoorn in de achtertuin Zuidhoek 61 A. In de kroon zit veel dood hout en aan de stam is een grote wond aan het rotten;


2. voor het kappen van 5 acacias, 1 berk, 2 esdoorns, 31 kastanjes 1 lijsterbes, 15 meelbessen, 3 sierkersen en 1.311 m2 bosplantsoen op diverse plekken in de Steinenbuurt (begrensd door de Schere, Aldenkamp, Oldegaarde en Meyenhage). De bomen moeten worden gekapt i.v.m. herinrichting van de buurt volgens het inrichtingsplan d.d. 15 november 2007 en een voorgestelde beheersmaatregel i.v.m. de kwaliteit van de overige bomen in het project;

Bovenstaande aanvragen liggen tot en met woensdag 26 maart 2008 ter inzage ter secretarie van de deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11 (Afdeling Centrale Ondersteuning Wijkzaken).

Vergadering deelraad op 17 maart

Op maandagavond 17 maart vergadert de Charloise deelraad. De vergadering wordt gehouden in de kleine zaal van Theater Zuidplein, Zuidplein 60-64. Aanvang: 19.30 uur.

Vergaderingen van de deelraad zijn openbaar. U bent van harte welkom!

Agenda:


1 Opening en mededelingen door de plaatsvervangend voorzitter van de deelraad van de deelgemeente Charlois, de heer E. van der Schee


2 Inspreekrecht burgers over onderwerpen die niet op de agenda voorkomen


3 Vaststelling van de agenda


4 Vragenhalfuur ex. artikel 51 Reglement van Orde deelraad 2005


5 Vaststelling verslag deelraadsvergadering 22 januari 2008


6 Vaststelling verslag deelraadsvergadering 4 februari 2008


7 Lijst ingekomen stukken


8 Globale visie Hart van Zuid


9 Benoeming mevrouw B. Ismaili tot lid van de COR


10 Verordening burgerinitiatief


11 Instructie griffier Charlois 2008


12 Regeling Vervangend Griffier


13 Wijzigingen Programmabegroting 2008


14 Sluiting

Vergaderstukken

Vergaderstukken liggen ter inzage bij de Centrale Balie van het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. Ook zijn ze na te lezen op het Bestuurlijk Informatie Systeem via de website www.charlois.rotterdam.nl (via het menu politiek-bestuursinformatie).

Vragenhalfuur

Voorafgaand aan de vergadering is er gedurende maximaal een half uur gelegenheid om vragen te stellen over onderwerpen die niet op de agenda staan.

U kunt ook het woord voeren over de agendapunten die zijn opgenomen in het opiniërende gedeelte. Dit kan voorafgaand aan de behandeling van het agendapunt. Ook hiervoor is in totaal een half uur beschikbaar. Wilt u het woord voeren over een agendapunt, dan moet u dit wel van tevoren melden. Dat kan uiterlijk de maandagochtend van de raadsvergadering vóór 12.00 uur bij de griffier, tel. 010 410 7 443 / 507 of griffie@charlois.rotterdam.nl.

Start sloop Carnisse Driehoek

Met een grote een grijper nam dagelijks bestuurder Ed Goverde op woensdagmiddag 5 maart eigenhandig een eerste fikse hap uit de bakstenen gevel van een pand aan de Carnisse Driehoek.

Zo is dan toch een start gemaakt met de sloop van het tweede deel van het blok Katendrechtse Lagedijk, Pleinweg, Ebenhaëzerstraat en De Buijserlaan.

Nadat begin 2006 al een deel was gesloopt, moest op het vervolg lang worden gewacht. Niet voor niets noemde portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer Buitenruimte Ed Goverde eind vorig jaar tijdens een bewonersavond het project Carnisse Driehoek een project van lange adem en diepe zuchten.

Er komen 33 nieuwbouwwoningen en een parkeergarage voor 33 auto's voor terug.

Op de begane grond is winkelruimte gepland. De gemeenschappelijke binnenplaats wordt een sociale ontmoetingsplaats voor de bewoners van de Carnisse Driehoek.

Lege straten in de Tarwewijk

Sinds vorige week zaterdag geldt in de hele Tarwewijk betaald parkeren. En pas nu blijkt hoeveel extra blik van buiten er eigenlijk voorheen geparkeerd stond. Want stonden voorheen op doordeweekse dagen de straten vol met geparkeerde autos; nu is dat met meer dan de helft verminderd.

En dat is niet alleen fijn voor bewoners die hun auto bij huis willen parkeren, maar net zo goed voor diegenen die de wijk schoonhouden, zoals Roteb, buurtconciërge en Stadstoezicht. Immers, vuilophalers en veegploegen kunnen nu overal goed bij en kunnen de straten in de Tarwewijk beter schoonhouden. Ambities om de Tarwewijk schoon en heel te maken en te houden kunnen nu samen met de bewoners beter worden waargemaakt. En ook dat is weer fijn voor de bewoners!

Methadonbus tijdelijk op andere plek

Wegens werkzaamheden aan de Zuiderparkweg is de mobiele methadonverstrekking van Bouman GGZ, in de volksmond ook wel methadonbus genoemd, tijdelijk naar een andere plek verplaatst. De nieuwe locatie is gelegen aan de Oldegaarde secondair, tussen de Stellendamstraat en de Zuiderparkweg op slechts een honderdtal meters verwijderd van de oorspronkelijke locatie.

Sinds maandag 10 maart staat de bus hier driemaal per week, telkens één uur lang: van 10.00 tot 11.00 uur.

De direct omwonenden zijn inmiddels met een persoonlijke brief van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois ingelicht.

Zodra de Zuiderparkweg weer vrijkomt voor het wegverkeer en er geen infrastructurele belemmeringen meer zijn, zal de bus terugkeren op bijna dezelfde plaats als waar deze voorheen stond.

Uitreiking Cultuurprijs Charlois

Aanstaande vrijdag, 14 maart, reikt dagelijks bestuurder Lionel Martijn de Cultuurprijs Charlois 2008 uit. Dit gebeurt tijdens een Kunstborrel in Theater Zuidplein. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat de Cultuurprijs Charlois wordt uitgereikt.

Charlois is een deelgemeente met veel kunstenaars en creatieve bewoners. Er leven veel wensen en ideeën, maar soms ontbreekt het aan samenwerking, ruimte of geld. Deelgemeente Charlois wil daar met de jaarlijkse Cultuurprijs Charlois verandering in brengen. Er is een Juryprijs en een Publieksprijs.

Tot half januari kon iedereen een goed idee voor een kunstzinnig en/of cultureel project indienen. Om zo mee te dingen naar een bedrag van
2.500, te besteden aan de uitvoering van het idee in 2008. Ook kunnen zij bij de uitvoering van hun plan rekenen op de hulp van de Cultuurscout Charlois.

Vervolgens kon iedereen via een bon op deze pagina en via de website www.charlois.rotterdam.nl stemmen op de vijf ideeën die door de jury genomineerd zijn voor de publieksprijs. En op 14 maart worden dus de winnaars bekend gemaakt.

Kunstborrel

Dit gebeurt tijdens een Kunstborrel, die wordt georganiseerd door de Cultuurscout Charlois, in samenwerking met de deelgemeente. De Kunstborrel wordt van 16.00 tot 19.00 uur gehouden in Theater Zuidplein, Zuidplein 60.

Voordat de Cultuurprijs 2008 wordt uitgereikt is er eerst een presentatie van de winnaars van vorig jaar: Peter Schallenberg met zijn project Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden, een digitaal kunstproject en drukwerkplaats HogeDRUKgebied met het project Zwart op wit. Beide zijn in de loop van 2007 uitgevoerd.

Vervolgens zal Lionel Martijn, portefeuillehouder Sociale en Economische Zaken, de Cultuurprijs 2008 uitreiken.

Het programma wordt afgesloten met de vertoning van een korte film uit het project Achter de Schermen. Een filmproject waarbij jongeren alles in eigen hand hebben: regie, script en acteren.

Vergadering Bezwarencommissie op 25 maart

De Bezwarencommissie van de deelgemeente Charlois vergadert op dinsdag 25 maart aanstaande in de Waalhavenzaal in het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. De vergadering begint om 10.00 uur.

Agenda


1. 10.00 uur: Voorbespreking.


2. 10.30 uur: Behandeling van de bezwaarschriften van M.K.Latif (Fital en van der Heijde) d.d. 10 januari 2008 inzake afsluiting woningen Spechtstraat 30a (d.d. 9 februari 2008 gemotiveerd) en Portlandstraat 56b.


3. 11.00 uur: Beraadslaging.

Met uitzondering van de agendapunten 1 en 3 is de hoorzitting openbaar.

De stukken die op deze agenda betrekking hebben zijn voor belanghebbenden ter inzage. U dient daarvoor een afspraak te maken met dhr. T. Revet, tel. (010) 410 74 82. Wanneer u de stukken komt inzien, dient u uw legitimatiebewijs mee te nemen.

Verbreding A15

De A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein wordt vanaf 2010 verbreed. De verbreding is noodzakelijk voor de toekomstige Tweede Maasvlakte en om de mainport en het achterland bereikbaar te houden. Op maandag 3 maart ondertekenden veertien partijen de Bestuursovereenkomst capaciteitsvergroting A15.

Hierin zijn de afspraken rond de aanleg, vormgeving en inpassing van de verbrede A15, die in 2016 klaar moet zijn Ondertekenende partijen waren de Minister van Verkeer en Waterstaat, de heer Eurlings, de Stadsregio,de provincie Waterschap Hollandse Delta, Havenbedrijf Rotterdam, ProRail en de gemeenten en deelgemeenten die aan de A15 liggen. Namens de deelgemeente Charlois tekende deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst de overeenkomst.

Ook voor Charlois is de verbreding van de A15 belangrijk. Ten zuiden van Charlois vindt de verbreding aan de zuidkant de kant van Carnisselande- plaats. Met de bouw van deze wijk is daar al rekening mee gehouden. Charlois en de buurgemeenten hebben er op aangedrongen dat het doortrekken van de Verlengde Zuiderparkweg naar de Rhoonse Baan zo snel mogelijk gaat gebeuren. Die weg wordt nu aangelegd tot aan de Driemanssteeweg. Met het doortrekken van die weg hoopt de deelgemeente dat allerlei overlast en opstoppingen bij de Charloise Lagedijk tot het verleden gaan behoren. Deze verbinding van belang om vanuit Carnisselande en Portland het nieuwe eindstation van de Randstadrail, namelijk Slinge ,te bereiken. Een betere verbinding vanuit de Vinexwijken naar de naoorlogse wijken in Rotterdam Zuid geeft extra omzet voor de lokale economie en is ook gunstig voor allerlei voorzieningen zoals scholen, sportclubs etc.

Daarnaast geeft het de kans het recreatiegebied De Oude Maas en een nog aan te leggen recreatiegebied beter bereikbaar te maken met de fiets. Met de verbreding van de A15 probeert de gemeente Barendrecht ook het Vrijenburgviaduct verbreed te krijgen of zo verbeterd dat het veiliger wordt voor fietsers.
Verder komen er extra verbindingen, zoals de doorgetrokken Verlengde Zuiderparkweg en een nieuw te bouwen fietsbrug over het spoor en de A15 in het verlengde van de Krabbedijkestraat/ Pendrechtse Dijk. Met die laatste langzaam verkeerroute kom je vanuit Rotterdam in één keer in het nieuw aan te leggen recreatie en natuurgebied terecht. Tussen Portland en Rhoon en tussen de afslag Charloise Poort en de Oude Maas wordt een 600 hectare groot nieuw recreatie en natuur gebied aangelegd.

Forobijschrift:
Namens de deelgemeente Charlois tekende deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst de overeenkomst. (foto: fotopersbureau Cor Vos)

Platanen Lichtenburg zijn verhuisd

Bomen van 15 tot 20 meter hoog verhuis je niet even. Vorige week donderdag en vrijdag werden vijf grote platanen verhuisd van de Lichtenburg naar het terrein van uitvaartcentrum Monuta aan de Langenhorst.
Na tal van voorbereidingen werden de bomen één voor één met een hoge telescoopkraan uit hun grond getild en eveneens één voor één rechtop op een grote vrachtwagen naar hun nieuwe stek vervoerd. Een twee dagen durende klus.

De verhuis-operatie werd uitgevoerd in opdracht van woningcorporatie Vestia. De bomen moesten wijken voor nieuwbouw van 216 woningen van Hof van Zuidwijk. Omdat het gaat om imposante en gezonde oude bomen, die op een nieuwe standplaats nog een flink aantal jaren de wijk kunnen sieren, wordt zuinig met deze bomen omgesprongen. Daarom zijn ze niet gekapt, maar verplant.

Wandelen in guur Zuiderpark

Ondanks de gure wind, kwamen zaterdag 8 maart bijna vijftig belangstellenden naar het voormalig informatiecentrum Zuiderpark bij de Kanovijver. Van daaruit liepen twee groepen een route door het park. De parkmanager, dagelijks bestuurder Ed Goverde en enkele deskundigen van Gemeentewerken, Sport en Recreatie en Waterschap Hollandse Delta gaven uitleg over het water, de nieuwe bruggen, de wadis en waar nog meer aan voorbij gelopen werd.

Het water werd in een aantal gevallen overgestoken over stapstenen of, zoals op de foto, over een dam van stenen. Een leuke route, maar niet de makkelijkste,volgens een aantal deelnemers.

Gelukkig bleven alle voeten droog. In de kantine van volkstuinvereniging De Zandweg werd een koffie- en theepauze gehouden. Na ongeveer drie uur waren de groepen weer terug bij het startpunt.

In de loop van het jaar zullen door diverse organisaties excursies door het Zuiderpark georganiseerd worden. Volg hiervoor de berichten op deze pagina en in de nieuwsbrief Zuiderpark. Gratis abonnee worden van de nieuwsbrief Zuiderpark?

Bel: 410 7 411 of stuur een email: jb.schuurman@charlois.rotterdam.nl

Fotobijschrift:

In twee groepen wandelden belangstellenden afgelopen zaterdag in het Zuiderpark. Zij kregen uitleg over de diverse vernieuwingen in het park (foto: fotopersbureau Cor Vos).

Feestelijke Boomfeestdag op 19 maart

Op 19 maart is het Nationale Boomfeestdag. Circa 150 leerlingen van vijf Charloise basisscholen gaan op woensdag 19 maart bomen planten op twee plekken in de deelgemeente. Daarnaast wordt er in het Van Tijenplantsoen een monumentale boom geplant.

Boomfeestdag is in Rotterdam onderdeel van het Groenjaar 2008. Ook in alle andere deelgemeenten wordt Boomfeestdag gevierd. Die dag wordt een start gemaakt met het planten van 2008 bomen in het jaar 2008.

In totaal worden op 19 maart in Charlois 55 bomen geplant. De ene locatie is aan de Nieuw-Vossemeerweg waar 12 bomen geplant worden. De tweede locatie is de Lepelaarsingel waar 43 bomen de grond in gaan. De kinderen krijgen bij het planten hulp van medewerkers van Gemeentewerken Rotterdam. Om 9.00 uur s ochtends gaat de eerste spade de grond in.

Van Tijenplantsoen

Als alle bomen geplant zijn, gaat het naar het Van Tijenplantsoen. Daar zullen alle deelnemertjes om 10.00 uur het planten van een monumentale boom, bijwonen.

Ed Goverde, portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer Buitenruimte, luidt de activiteiten op het Van Tijenplantsoen in. Daarna wordt de monumentale plataan geplant.

Om dit moment te markeren worden vervolgens ballonnen opgelaten. Dit gebeurt op hetzelfde moment in alle andere Rotterdamse deelgemeenten, zodat iedereen kan zien waar de monumentale bomen zijn geplant.

De kinderen die meegeholpen hebben, krijgen een rugzakje met daarin een surprise. Ook is er een mobiele disco, zodat de kinderen met zijn allen nog even feest kunnen vieren. Als de mobiele disco stopt, gaan de kinderen terug naar huis en is de Boomfeestdag voor Charlois feestelijk beëindigd.

Overschie

De hoofdlocatie voor de Rotterdamse Boomfeestdag is in Overschie. Daar worden allerlei activiteiten gehouden en duurt het programma tot 15:00 uur. Er gaat ook een basisschool uit Charlois naar Overschie om daar Boomfeestdag te vieren: de Elout van Soeterwoude-school.

Het zal een dag worden die niet alleen plezier brengt, maar ook meer groen in Charlois.

Mooie Charloise plekjes

Omdat de deelgemeente Charlois zoveel mooie plekjes telt waar we best trots op mogen zijn, schreef de deelgemeente eind 2006 een fotowedstrijd uit met de uitdaging aan bewoners om hun mooiste fotos van karakteristieke Charloise plekjes in te sturen. Er zijn tegen de vijftig fotos ingezonden. De prijsuitreiking van de fotowedstrijd was op 6 december.

De prijswinnende inzendingen zijn opgenomen in een set ansichtkaarten, die zolang de voorraad strekt- verkrijgbaar is bij bewonersorganisaties, wijkgebouwen en activiteitencentra. Bij de deelgemeente zijn ze inmiddels op.

Deze foto is van Aleida de Swart. Zij fotografeerde een verwijsbordje aan de Grondherendijk met hierop de bijzondere bezienswaardigheden van Oud-Charlois.

Charlois Magazine verspreid

Eind februari is de eerste editie van het Charlois Magazine in 2008 huis-aan-huis verspreid.

In het Magazine treft u een keur aan interessante onderwerpen uit en over de deelgemeente Charlois aan, zoals onder meer over het Tien-straten-plan voor Oud-Charlois, het Totaalplan Pendrecht, het belang van waterbeheer en waterzuivering, volkstuinenbeleid en diverse ontwikkelingen en organisaties op Heijplaat. Ook is er aandacht voor het 100-jarig bestaan van voetbalvereniging CVV-Mercurius, sporten bij de Sperwers en speeltuin De Waal. En nog veel meer

Heeft u het Magazine niet ontvangen dan kunt u zolang de voorraad strekt- een exemplaar afhalen bij het wijkgebouw, het activiteitencentrum of de bewonersorganisatie in uw buurt.