SGP


13 - 03 - 08 | SGP en PvdA maken zich zorgen over uitrusting Uruzgan-gangers

De SGP wil weten of het klopt dat Nederlandse militairen op eigen kosten een deel van hun uitrusting aanschaffen. SGP-kamerlid van der Staaij heeft hierover samen met PvdA-kamerlid Eijsink schriftelijke vragen gesteld aan de regering.
Aanleiding voor de vragen zijn berichten dat Nederlandse militairen die naar Uruzgan zijn uitgezonden buiten de reguliere defensiekanalen om aankopen doen voor hun uitrusting, mede vanuit hun eigen veiligheidsbelangen. Om meer dan een reden is dat onwenselijk. De Nederlanders die in Uruzgan vechten moeten hoe dan ook voorzien zijn van een goede uitrusting.

________________________________________

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP) en Eijsink (PvdA) aan de staatssecretaris van Defensie over de mogelijk gebrekkige uitrusting van militairen die naar Uruzgan worden uitgezonden
13 maart 2008


- Heeft u kennisgenomen van de radio-uitzending van âDe Ochtendenâ waarin wordt gesteld, dat militairen die worden uitgezonden naar Uruzgan op eigen kosten voor honderden euroâs aan militaire uitrusting aanschaffen? Wat is uw reactie naar aanleiding van deze uitzending?
- Hoe beoordeelt u het gegeven, dat door militairen wordt aangeduid, dat zij deze uitrusting (o.a. helmen, schoeisel, patroonhouders) aanschaffen mede vanuit hun eigen veiligheidsbelangen? Welke normen gelden op dit punt ten aanzien van de uitrusting? Zijn deze normen ook optimaal toegesneden op de bijzondere gevechtsomstandigheden in Uruzgan?

- Acht u het âvanuit oogpunt van veiligheid en uniformiteitâ niet ongewenst, dat militairen royaal inkopen doen buiten de reguliere Defensiekanalen om? Zo ja, wat wilt u hieraan doen?
- U heeft eerder aangegeven, dat verbeteringen ten aanzien van de uitrusting altijd mogelijk zijn. Bent u bereid om naar aanleiding van deze berichtgeving te bezien op welke onderdelen verbetering mogelijk is? Welke verbeteringen zijn naar u mening denkbaar? Op welke termijn?

SGP en PvdA maken zich zorgen over uitrusting Uruzgan-gangers