Provincie Flevoland



Samen aan de slag met verbeteren Flevolandse waterkwaliteit

Overheden in Flevoland en een deel van Utrecht en Gelderland werken samen om de waterkwaliteit in hun gebied te verbeteren. De provincies Flevoland, Utrecht en Gelderland, de waterschappen Zuiderzeeland, Vallei&Eem en Veluwe, Rijkswaterstaat IJsselmeergebied en gemeenten hebben in de Nota Rijn-Midden vastgelegd welke doelen ze daarbij willen bereiken. De nota is 13 maart gepresenteerd in het Waterschapshuis in Lelystad.

Met deze nota schrijven de overheden in Rijn-Midden geschiedenis, want niet eerder is in dit gebied op dit schaalniveau samengewerkt aan nieuw waterbeheer. In de nota geven betrokken partijen aan wat ze samen gaan doen om de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater verder te verbeteren. Bij de totstand-koming zijn belangenorganisaties intensief betrokken. Het pakket maatregelen zal zichtbare gevolgen hebben voor de waterkwaliteit en de natuur: in Flevoland krijgen bijvoorbeeld meer tochten en vaarten een glooiende oever. Daarnaast bekijken betrokken partijen hoe het water in Flevoland meer kansen kan bieden aan planten en dieren.

Directeur-generaal Water bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat, mevrouw Nijhof, nam de Nota Rijn-Midden in ontvangst uit handen van de heer Binnekamp, voorzitter van het Regionaal Bestuurlijk Overleg regio Rijn-Midden. Na haar reactie gaf dijkgraaf Tiesinga van waterschap Zuiderzeeland een presentatie over de nota.
De bijeenkomst werd afgesloten met een discussie over de Nota en de mogelijkheden voor verdere samenwerking.

Waterwijzer Flevoland

Voorafgaand aan de formele sluiting van de bijeenkomst, presenteerden gedeputeerde John Bos en dijkgraaf Henk Tiesinga het boekje en de website Waterwijzer Flevoland. Hierin staat in vraag- en antwoordvorm de huidige toestand van het Flevolandse water beschreven. Het boekje laat ook zien wat de uitgangspunten zijn voor het verder uitwerken en uitvoeren van het waterbeleid in de komende jaren. De informatie uit de gedrukte en digitale Waterwijzer Flevoland is bestemd voor bestuurders en politici van de Flevolandse gemeenten, provincie en waterschap, belangenorganisaties en geĂŻnteresseerde burgers.