Vereniging Nederlandse Gemeenten

Waarstaatjegemeente.nl: dé site voor verbetering van gemeentelijke prestaties

13.03.2008

De VNG lanceert de vernieuwde website: Waarstaatjegemeente.nl. Deze site biedt gemeenten handvatten om gemeentelijke prestaties te vergelijken en via deelname aan benchmarks te verbeteren. De website is een samenvoeging van de onderzoeksinstrumenten Watdoetjegemeente.nl en de Staat van de Gemeente. De integratie bevordert de onderlinge vergelijkbaarheid van prestaties; er is nu één instrument voor iedere gemeente.

Watdoetjegemeente.nl vormde de afgelopen twee jaar de database met prestatiecijfers van gemeenten, terwijl de Staat van de Gemeente de inwoners liet oordelen over de gemeentelijke dienstverlening. Door de samenvoeging krijgen bezoekers van de website inzicht in de verschillen en overeenkomsten tussen gemeenten op het gebied van gemeentelijke prestaties én oordelen van inwoners. Bezoekers kunnen bovendien in het benchmarkhuis een rapport opvragen over de prestaties van een gemeente.

Gemeenten kunnen de uitkomsten van de rapporten gebruiken als een leidraad voor verbetering van gemeentelijke prestaties. Gemeenten kiezen steeds vaker voor vergelijking in benchmarks en het aanbod aan benchmarks neemt nog steeds toe. Meedoen aan een benchmark biedt de verdiepingsslag naar verbetering op waarstaatjegemeente.nl. De indicatoren van de website sluiten aan bij verschillende benchmarks. Hierdoor kan de VNG een standaardpakket aan gemeentelijke benchmarks aanbieden.

Gemeenten die deelnemen aan Waarstaatjegemeente.nl hoeven maar een beperkt aantal cijfers in te vullen. Voor het onderdeel gemeentelijke prestaties is één centrale vragenlijst opgesteld. Voor het inzicht in de oordelen van inwoners dienen gemeenten iedere twee jaar een burgerpeiling en een klanttevredenheidsonderzoek uitvoeren. De VNG beschikt hiervoor over gestandaardiseerde vragenlijsten.

Waarstaatjegemeente.nl is afgestemd op andere monitors en benchmarks, zoals de Veiligheidsmonitor en de Benchmark Publiekszaken. Gemeenten die hier aan deelnemen, hoeven deze informatie niet opnieuw in te voeren. Deelname aan Waarstaatjegemeente.nl vermindert daarmee ook de administratieve lasten van gemeenten.

Meer informatie of aanmelden?
Gemeenten die willen deelnemen, kunnen zich aanmelden via de website Waarstaatjegemeente.nl. Vragen kunnen worden gesteld bij het VNG Informatiecentrum: (070) 3738020 of via e-mail.

Den Haag, 12 maart 2008