Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op Kamervragen over bijlage rapport Lockheedaffaire

Kamerstuk | 12-03-2008

De minister-president heeft vragen beantwoord van het Tweede Kamerlid Halsema (GroenLinks) over een geheime bijlage van het rapport over de Lockheedaffaire.

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Halsema d.d. 22 februari 2008, nr. 2070812520.

De minister-president, minister van Algemene Zaken,

mr. dr. J.P. Balkenende

2070812520

Vragen van het lid Halsema (GroenLinks) aan de minister-president, minister van Algemene Zaken over een geheime bijlage van het Rapport over de Lockheedaffaire. (Ingezonden 22 februari 2008)


1.
Is het waar, zoals Den Uyl's biograaf Annet Bleich in haar proefschrift stelt, dat premier Den Uyl een bijlage van het rapport over de Lockheedaffaire in 1976 nooit openbaar heeft gemaakt? 1)


2.
Is het waar dat deze geheime bijlage sterke aanwijzingen bevat, waaruit blijkt dat Prins Bernhard betrokken was bij een tweede smeergeldaffaire rond de Amerikaanse vliegtuigbouwer Northrop?


3.
Deelt u de mening dat de Nederlandse bevolking ruim 30 jaar naar dato er recht op heeft dat deze geheime bijlage omwille van de geschiedschrijving openbaar wordt gemaakt?


4.
Bent u bereid om de volledige, ongecensureerde bijlage aan de Kamer ter beschikking te stellen?


1) o.a. De Telegraaf, 21 februari 2008

Antwoorden


1.
Op 2 maart 1977 heeft minister-president Den Uyl hierover vragen van de Tweede Kamer beantwoord. Minister-President Kok deed hetzelfde op 18 januari 2000.


2-4.
Het archief van de Commissie van Drie bevindt zich bij het Nationaal Archief onder bepalingen die de toegang ertoe beperken. Deze bepalingen berusten mede op het belang van de Staat. Er is geen wijziging gekomen in de gronden waarop deze bepalingen zijn gebaseerd.