Groen!

Brussel, 13 maart 2008

CD&V verbreekt verkiezingsbelofte

Vandaag 13 maart ontvouwde Vlaams Minister van Welzijn Vanackere (CD&V) zijn plannen voor de extra plaatsen in de gehandicaptensector. Eén jaar voor de nieuwe Vlaamse verkiezingen maakt de minister zijn bocht en geeft hij toe dat de CD&V haar verkiezingsbelofte niet waar zal maken. Wat de paarsgroene meerderheid niet kon zou de CD&V wel waar maken: de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg wegwerken. De minister maakt vandaag 32,5 miljoen vrij. Dit bedrag is voldoende om amper een 1500tal mensen aan opvang te helpen, terwijl er 12 000 mensen op de wachtlijsten staan.

Het wegwerken van deze wachtlijsten is pas mogelijk als er naast meer geld ook radicaal gekozen wordt om de gehandicaptenzorg op een andere manier te organiseren. In de vorige legislatuur werden decreten gestemd om de zorg te vernieuwen. Het persoonsgebonden assistentiebudget (PAB) geeft de persoon met een handicap een alternatief voor de instelling door zijn leven thuis te organiseren dankzij een persoonlijke assistent. Het persoonsgebonden budget (PB) kent aan een persoon met een handicap een budget toe waarmee deze de ideale zorg voor zijn situatie kan organiseren door bijvoorbeeld deels een beroep te doen op de expertise die aanwezig is binnen de instelling, deels een beroep te doen op veel minder dure thuiszorg, deels een persoonlijk assistent te engageren

De CD&V ministers Vervotte en Vanackere hebben onder druk van bepaalde voorzieningen en vakbonden deze nieuwe decreten maar mondjesmaat uitgevoerd. Ze blijven vooral inzetten op de klassieke opvang in voorzieningen. Zo gaat slechts een klein deel van het budget (4 van de vrijgemaakte 32,5 miljoen) naar het lang verwachte persoonsgebondenbudgetexperiment.

Deze keuze is in tegenstrijd met het voorstel van resolutie ingediend door de meerderheidpartijen op 12 december 2007, waarmee het Vlaams Parlement aan de Vlaamse Regering vraagt om, onder andere, een voldoende hoog budget voor het experiment vrij te maken, zodat er ook beleidsconclusies uit kunnen worden getrokken.

Een experiment opstarten zonder de nodige budgettaire ruimte te voorzien lijkt meer op een vertragingsmanoeuvre dan op een serieus engagement van de Vlaamse regering om een antwoord te geven op de uitdagingen van de gehandicaptenzorg. Dit is bovendien een slag in het gezicht van de vele mensen en instellingen die wel geloven in een emanciperende zorg en de voorbije jaren veel energie staken in de concrete plannen voor de ombouw van de gehandicaptensector. Groen! kan maar 1 ding besluiten: de CD&V maakt haar met veel bombarie aangekondigde verkiezingsbelofte niet waar.

Mieke Vogels

Vlaams Volksvertegenwoordiger