Ingezonden persbericht


Persinformatie

Datum: 12 maart 2008

Kenmerk: bz-047 | | |EK zwemmen groots evenement voor NOS NOS voor het eerst host broadcaster bij zwemmen

De NOS is host broadcaster van het EK zwemmen dat van 13 tot en met 24 maart gehouden wordt in Eindhoven. Naast de registratie van dit grootse evenement voor de eigen uitzendingen verzorgt NOS Studio Sport ook de registratie van de wedstrijden voor buitenlandse omroepen. Het is de eerste keer dat de NOS host broadcaster is van zo'n groot zwemevenement.

De belangstelling vanuit het buitenland voor het EK zwemmen is groot. Zwemmen is wereldwijd een populaire sport en voor veel topzwemmers is het EK een test, zo vlak voor de Olympische Spelen in Peking. 17 landen maken gebruik van de beelden die de NOS levert. De grootste delegatie komt uit Italië met 60 personen. Ook de Polen zijn goed vertegenwoordigd, met 20 man. Langs het zwembad van het Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep nemen 35 commentatoren hun positie in. De NOS zelf is aanwezig met 75 mensen, onder wie drie regisseurs, twee producers, redacteuren en presentatoren en maar liefst 60 technici.

De voorbereidingen voor dit prestige-evenement zijn anderhalf jaar geleden begonnen. Het is een technische klus die veel voeten in aarde heeft vanwege de speciale camera's die de zwemprestaties nauwkeurig kunnen vastleggen en vanwege aanpassingen aan het zwembad. NOS Studio Sport maakt gebruik van meer dan 20 camera's om het langebaanzwemmen, het synchroon zwemmen en het schoonspringen te registreren. Twee van die camera's zijn gemotoriseerde camera's op rails, een voor op de bodem van het zwembad en een voor op de kant. Verder zijn er nog drie onderwatercamera's waarvan er één onder het wateroppervlak kan duiken.

De NOS heeft veel ervaring met de productie van live televisie. Eerder was de NOS host broadcaster voor Euro 2000, voor finales van Champions League en UEFA Cup, voor WK's wielrennen en vele andere prestigieuze evenementen. NOS Studio Sport heeft in 49 jaar bewezen topkwaliteit te leveren op het gebied van live televisie.

Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht