Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Afstand belangrijker dan opleiding bij studiekeuze

Amsterdam, 13 maart 2008- De afstand tussen studie en woonplaats blijkt voor scholieren de belangrijkste factor om voor een bepaalde mbo, hbo of universiteit te kiezen. Daarnaast letten vmbo ers bij het kiezen van een studie of opleiding meer op de instelling zelf terwijl havisten en vwo ers juist de opleiding belangrijker vinden. Ook de regio waarin de scholier woont speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een studie.

Uit de meest recente cijfers van de TKMST Monitor blijkt dat scholieren graag dicht bij hun woonplaats hun opleiding volgen. Uit in totaal 22 redenen noemt een vijfde de afstand tot de woonplaats als belangrijkste reden bij hun studiekeuze. Van de havisten geeft 22,4% aan de afstand tussen woonplaats en studie het meest belangrijk te vinden bij het maken van hun studiekeuze. Van de vwo ers is dit 17,7% en de vmbo ers 20,5%. Havisten en vwo ers kiezen als tweede reden voor een studie omdat hun studie alleen daar wordt gegeven (11,5% en 14,8%). Dit in tegenstelling tot vmbo ers, die meer letten op de instelling zelf (7,5%). Overigens letten vmbo ers ook meer op de begeleiding die de instelling biedt (7,2%).

Aangezien de voorkeur in studiekeuze vooral bepaald wordt door de afstand, is ook gekeken naar de regio. Studiekeuze blijkt inderdaad afhankelijk te zijn van de regio waar de scholier woont. Havisten in de regio zuid en midden vinden afstand het minst belangrijk (respectievelijk 19,7% en 21,3%). In de regio oost en noord is dit respectievelijk 24,0% en 26,7%. Bij vwo ers uit de regio zuid komt afstand niet eens voor in de top 3 van belangrijkste redenen voor een studiekeuze. In de regio midden zet slechts 13,3% van de vwo ers deze reden op nummer één terwijl dit percentage in de rest van de regio s veel hoger is. Bijvoorbeeld de vwo ers uit de regio noord: bijna een derde (32,2%) vindt dat de afstand tussen studie en woonplaats de meest belangrijke reden is om te kiezen voor een bepaalde studie.

TKMST Monitor

De TKMST Monitor is het grootste landelijke onderzoek onder scholieren in het voortgezet onderwijs en mbo. Sinds 1996 worden jaarlijks de keuzes en motieven in het studie- en loopbaanoriëntatieproces onderzocht. In 2007 hebben ruim 24.000 scholieren deelgenomen aan de TKMST Monitor.

Uitgeverij Malmberg

Educatieve Uitgeverij Malmberg ondersteunt jongeren en scholieren in de leeftijdskolom van 11 t/m 20 jaar bij het maken van de belangrijkste keuzes in studie en beroep. Voor deze doelgroepen heeft Malmberg, locatie Amsterdam, onder haar merken B-zik, TKMST, Schoolweb.nl, Schooltraject, Peer Support, Decaan & Mentor en Studie Beurs een veelvoud van producten ontwikkeld waarmee de onderwijswereld, het bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheden hun doelgroepen optimaal bereiken.

#####



Ingezonden persbericht