Ingezonden persbericht

Shell Mediacontacten

PERSBERICHT

07/08 Den Haag, 13 maart 2008

Van lef tot succes - Tien jaar LiveWIRE in Nederland "Nederlandse economie is gebaat bij innovatieve technostarters"

Jonge innovatieve technostarters met lef én een goed idee. Er zijn er genoeg in Nederland, maar het ontbreekt hen vaak aan kennis en ervaring om met dat idee ook daadwerkelijk een goedlopend bedrijf op te zetten. Voor Shell was dat tien jaar geleden de reden om LiveWIRE op te zetten. "De jonge ondernemers lopen vaak over van de ideeën, maar hebben hulp nodig bij de vraag: hoe maak ik er een business van? Vanwege hun sterke economische groeikansen wil LiveWIRE hen graag ondersteunen", aldus Peter de Wit, president-directeur Shell Nederland.

Succesvolle ondernemingen
De afgelopen tien jaar heeft LiveWIRE - in Nederland uitgevoerd door Syntens - maar liefst tweeduizend startende ondernemingen geholpen hun droom waar te maken. De starters hebben behoefte aan kennisondersteuning, juridisch advies, subsidie, of gewoon een oriënterend gesprek. "LiveWIRE helpt je op de goede weg bij het opzetten van een eigen bedrijf", is een veelgehoorde reactie op de vraag wat LiveWIRE voor oud-deelnemers heeft betekend.

Dat het uiteindelijk niet alleen bij het opzetten van een bedrijf blijft, blijkt uit het feit dat veel van deze bedrijven inmiddels zijn uitgegroeid tot succesvolle ondernemingen met meerdere werknemers en zelfs internationale klanten. En dat kan Nederland goed gebruiken, benadrukt Peter de Wit: "Shell vindt vernieuwing belangrijk voor de gezondheid van onze Nederlandse economie. Voor groei van kennis en ervaring, voor de werkgelegenheid, voor het welzijn van bedrijf en samenleving en voor het imago van Nederland als innovatief, ondernemingsgericht land."

Belangrijk voor de toekomst
Patricia van Schie, projectleider LiveWIRE Nederland ziet ook in de toekomst een belangrijke rol voor LiveWIRE weggelegd: "De ondernemers hebben Nederland heel wat nieuwe en verbeterde producten en diensten gebracht. Van medische hulpmiddelen tot technologie die de bedrijfsvoering soepeler laat verlopen en allerlei producten die het voor de consument of werknemer prettiger maakt. Het is belangrijk dat Nederland ook in de toekomst op deze manier blijft innoveren. Daar kan LiveWIRE bij helpen. En niet alleen met advies van de adviseurs, ook het groeiende LiveWIRE-netwerk biedt jonge ondernemers veel waardevolle contacten."

Jubileum
Het tienjarig jubileum is gevierd met een inhoudelijk netwerkprogramma waarbij vele LiveWIRE- ondernemers kennis en ervaring uitwisselden. Terugkijkend op de beginperiode van hun bedrijf en de rol van LiveWIRE daarin, waren de aanwezigen het met elkaar eens: de grootste pluspunten van LiveWIRE zijn de klankbordfunctie van de adviseurs, de naamsbekendheid van het project en het netwerk. Want, `zonder contacten ben je nergens met je bedrijf', was de algemene conclusie.

Naar aanleiding van het jubileum is het boek `Van Lef naar Succes' uitgebracht, met interviews met jonge ondernemers en andere betrokkenen over de geschiedenis en de toekomst van LiveWIRE.

Over LiveWIRE
LiveWIRE is een internationaal Shell project dat technisch innovatief ondernemerschap ondersteunt. Dat gebeurt door jonge ondernemers kosteloos te informeren, inspireren en begeleiden bij de groei van hun innovatieve bedrijf. In Nederland wordt LiveWIRE uitgevoerd door Syntens, Innovatienetwerk voor ondernemers. Meer informatie is te vinden op www.livewire.nl