Nieuwe Opleiding Drama & Beweging start september 2008


'S GRAVENHAGE, 20080313 -- In september 2008 start in Den Haag een nieuwe 3-jarige acteursopleiding met de naam Opleiding Drama & Beweging. Nieuw is dat de school àlle toneelelementen consequent afleidt uit de beweging die in taal verborgen ligt. Daardoor vallen tekstinterpretatie, spel, ruimtegebruik, aankleding en regie niet in specialisaties uiteen, maar worden als eenheid behandeld. Commedia dell'Arte en bewegingskunst zijn vaste programma-onderdelen in de opleiding. De audities starten 30 maart.

De leiding van de school is in handen van Arnold Sandhaus. Zijn deskundigheid heeft hij opgebouwd via de Academie voor Expressie te Utrecht, de mimeschool Etienne Decroux in Parijs, Commedia dell'Arte en maskerspel in Parijs en de Eurythmie-academies van Parijs en Den Haag.

In zijn werk liep hij meer en meer aan tegen het gebruik van beweging bij het acteren. Arnold Sandhaus: "De rol van bewegingskunst in het acteren is me steeds meer gaan fascineren, maar ik zie vaak dat de bewegingsvormen die worden gebruikt om het acteren te ondersteunen juist het tegendeel teweeg brengen. Je ziet bijvoorbeeld in een Grieks drama een dialoog waarbij de ene speler in het midden staat en de ander er onophoudelijk rondjes omheen loopt. Daar is over nagedacht en de beweging is aan het dialoog toegevoegd. Maar dat is net het probleem: de beweging maakt dikwijls een toegevoegde indruk, ondersteunt de acteur niet, en doet soms zelfs afbreuk aan zijn tekst."

"Nu heb ik ervaren dat het mogelijk is, door op een andere manier met beweging om te gaan, te vinden welke beweging door de tekst zèlf wordt aangereikt. Wat dat betreft heb ik veel geleerd van musici die samen zoeken hoe een stuk gespeeld moet worden: die gaan met veel meer gevoel op de compositie in dan wij vaak op onze toneeltekst. Zo vinden ze al van alles vóór ze nog over interpretatie spreken. Wanneer je zó met toneeltekst omgaat, blijven alle toneelelementen een eenheid en de expressie van de acteur wordt zelfstandig, krachtig en ongekunsteld. Ook overbrug je daarmee de kloof die vaak ontstaat tussen acteren en regisseren. Dat gaf me de impuls een toneelopleiding aan te bieden die deze werkwijze consequent practiseert."

Door inbreng van diverse docenten zal gedurende de opleiding het hele spectrum van de toneelkunst aan de orde komen. Indien nodig wordt naast Nederlands ook les gegeven in Frans en Duits. De school streeft ernaar op Europees niveau te werkzaam worden.

Informatie en audities, zie: www.opleidingdrama.nl
Contact: post@opleidingdrama.nl