Gemeente Zwartewaterland


Hasselt, 28 februari 2008

Persbericht Gemeente Zwartewaterland

Bij keten meesturen achter de voordeur?

Brandveiligheid en alcoholbeleid keten vragen
overheidsbemoeienis

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zwartewaterland vindt dat kleinschalige vriendschapsketen moeten kunnen blijven bestaan. Dergelijke keten kunnen blijven bestaan als wordt voldaan aan de wettelijke eisen op het gebied van brandveiligheid en alcoholgebruik. Commercie, overlast en onveilige en ongezonde situaties moeten worden tegengegaan. Dit standpunt wordt verwoord in de discussienota 'Meesturen achter de voordeur? - Ketenbeleid Zwartewaterland'. Deze nota komt op donderdag 13 maart a.s. in de commissie Samenleving en middelen aan de orde.

Binnen het uitgaansleven van de jeugd heeft de keet een sociale functie. Vriendengroepen ontmoeten elkaar, drinken een biertje en ondernemen activiteiten. De keten bevinden zich meestal in schuurtjes of caravans. De jongeren runnen de keten zelf maar in veel gevallen houden de eigenaren van de schuurtjes, meestal de ouders van de jongeren, een oogje in het zeil. De keten zorgen over het algemeen voor weinig tot geen overlast, een enkele uitzondering daargelaten. Wethouder Wolbert Meijer geeft aan dat als een vriendengroep bij elkaar komt de overheid zich niet kan en mag bemoeien met wat zich daar afspeelt. "Dat willen we ook niet tenzij de wet wordt overtreden. Brandveiligheid en alcoholgebruik onder de 16 jaar zijn wel thema's die overheidsbemoeienis vragen. De gemeente heeft een verantwoordelijkheid voor wat betreft de veiligheid en de gezondheid van haar inwoners," aldus wethouder Meijer.
Het college kiest ervoor om open en interactief over het ketenbeleid te communiceren. Zo is er onder andere op 28 februari een informatiebijeenkomst voor keeteigenaren en op 17 maart een informatiebijeenkomst voor keetbezoekers.

Einde bericht