Gemeente Sittard-Geleen


P E R S B E R I C H T 11 maart 2008

SITTARD-GELEEN LANCEERT EERSTE CREATIEVE WERKPLAATS; HET STADSLAB

In opdracht van de gemeente Sittard-Geleen is in 2007 het project STADSLAB van start gegaan als onderdeel van de ontwikkeling van de creatieve industrie in Sittard-Geleen. Onder deze vlag wordt dit jaar een aantal ontwikkelingen uitgewerkt en geconcretiseerd. Cultuurwethouder Berry van Rijswijk: "Ik ben heel blij dat dit project nu zichtbaar wordt in de stad. Er is hard gewerkt aan de totstandkoming. Nu kan de stad Sittard-Geleen een plek bieden aan creatief talent en verder groeien als creative city."

Door de steeds verdergaande transitie van kennis ­ en belevingseconomie groeit het belang van de creatieve industrie. De creatieve industrie is in te delen in de drie categorieën: de kunst- en erfgoedsector, media en entertainment en de creatieve zakelijke dienstverlening. De sector bestaat uit kunst, muziek, dans, theater, culturele evenementen, film, radio, televisie, journalistiek, literatuur, vormgeving, nieuwe media, architectuur en reclame. De creatieve sector is sterk verweven met de stad en moet daarbij beter zichtbaar zijn! De ontwikkeling van de creatieve sector is van grote invloed op de lokale economie en is een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijven en hoger opgeleiden. Met de realisatie van de eerste creatieve werkplaats wordt deze ontwikkeling zichtbaar in de stad. HET STADSLAB heeft o.a. als doel de vestiging van creatieve ondernemers in de gemeente te stimuleren en hiermee een impuls te geven voor de ontwikkeling van Sittard-Geleen als creative city. Het gaat hier concreet om de volgende deelprojecten:

Stationskwartier Sittard: huisvesting van creatieve ondernemers in leegstaande panden in het zogenaamde stationskwartier Sittard. Aan de Rijksweg Noord wordt een creatieve supermarkt geopend waar informatie zichtbaar en verkrijgbaar is over creatieve ondernemers. Naast bijvoorbeeld kunstobjecten zijn hier portfolio's verzameld. De eerste ondernemers die zich vestigen in het Stationskwartier zijn een producent voor cultuureducatieve programma's en twee beeldend kunstenaars die atelier en galerie combineren. De Creatieve Werkplaats: Naast een fysieke voorziening is HET STADSLAB een virtuele creatieve werkplaats. Voor de totstandkoming van de creatieve werkplaats wordt contact gelegd met creatieve ondernemers en bedrijven die onder deze noemer diensten of producten aanbieden. Bij de ontwikkeling van de creatieve werkplaats gaat het ook om het zichtbaar maken van reeds aanwezig aanbod. Op termijn wordt gestreefd naar één virtueel loket of vindplaats voor tal van creatieve diensten of producten waarvan het bedrijfsleven, onderwijs en overheid gebruik van kunnen maken.
Broedplaats: initiëren van samenwerking tussen creatieve ondernemers, het bedrijfsleven, onderwijs en overheid. De opzet van een netwerk voor ideeën, kennisdeling, realisatie en samenwerking.

Het project Stadslab wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de Provincie Limburg, de gemeente Sittard-Geleen, en diverse lokale instellingen en bedrijven.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.stadslab.nu (online vanaf donderdag 13 maart) of via info@stadslab.nu.

HET STADSLAB voor creatieve projecten EEN PROJECT VAN STICHTING KUNST & ZO IN OPDRACHT VAN DE GEMEENTE SITTARD-GELEEN EN DE PROVINCIE LIMBURG

ADRES LEYENBROEKERWEG 105A 6132 CD SITTARD
EMAIL INFO@STADSLAB.NU W EBSITE