Raad van State


donderdag 13 maart 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Drenthe van het bestemmingsplan "De Westerd II" van de gemeente Noordenveld. Het plan voorziet in de uitbreiding van een bedrijventerrein aan de noordkant van Peize. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met de uitbreiding. Zij vinden dat die ten koste gaat van de natuur in het gebied. Zij komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200701806/1)

11.00 uur

Zitting over de vergunning op grond van de Kernenergiewet die de minister van VROM, EZ en SZW aan Urenco Nederland hebben verleend voor het vervoer van verarmd uranium van Almelo, via Rotterdam, naar Sint Petersburg (Rusland). Het betreft radioactieve materialen. Beoogd wordt dat die in Sint Petersburg worden opgewerkt tot bruikbaar uranium en weer naar Nederland terug worden vervoerd. Greenpeace Nederland is tegen het vervoer van het uranium. Volgens Greenpeace wordt ten onrechte slechts het opgewerkte uranium naar Nederland terug vervoerd, terwijl het restmateriaal, het zogenaamde dubbel verarmd uranium, in Sint Petersburg achterblijft. Greenpeace vindt dit een verkapte manier om van kernafval af te komen. De zitting gaat ook over het verzoek van Greenpeace om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen Urenco vanwege het vervoer van de splijtstoffen naar Rusland. De minister van VROM heeft geweigerd deze maatregelen te treffen. Tegen beide besluiten komt Greenpeace in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200704127/1 en 200705739/1)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Friesland van het bestemmingsplan "Burgum West 2005" van de gemeente Tytsjerksteradiel. Het plan maakt woningbouw en de uitbreiding van een bedrijventerrein in het gebied mogelijk. Meerdere bewoners van Burgum zijn het niet eens met het plan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden onder meer de woningbouw te hoog. Verder vrezen zij voor geluidsoverlast. (zaaknummer 200703292/1)