GroenLinks

GroenLinks wil strafrechtelijke norm tegen 'gewetensdwang'


13 maart 2008

GroenLinks zal vandaag tijdens het overleg over godslastering het voorstel doen om in artikel 284 van het Wetboek van Strafrecht een extra bepaling op te nemen over gewetensdwang als een misdrijf tegen de persoonlijke vrijheid.

Het afgelopen jaar is er veel aandacht geweest voor jongeren die van hun geloof afvallen, onder andere door de oprichting van internationale comités van ex-moslims. In enkele gevallen werd ook bekend dat deze jongeren soms met geweld of de dreiging van geweld worden geïntimideerd om hun geloof trouw te blijven.

Voor GroenLinks is het van groot belang dat het geweten van mensen vrij is. Mensen mogen nooit met geweld of de dreiging daarvan gedwongen worden een geloof of ideologie aan te hangen die niet de hunne is. Dit betekent dat mensen niet gedwongen mogen worden trouw te blijven, of zich te bekeren tot bijvoorbeeld de Islam, het christendom of een politieke ideologie. Mensen mogen ook niet gedwongen worden tot atheïsme of geloofsverlies.

Het vrijwaren van mensen van gewetensdwang is in het Nederlandse recht alleen impliciet geregeld, in het recht op godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in de grondwet. Het gebruik van geweld of het dreigen ermee is wel in verschillende strafrechtsartikelen strafbaar gesteld. Maar er mist een expliciete en publieke norm ten aanzien van de vrijheid van geweten.

Met de vele maatschappelijke en politieke debatten over de geloofsvrijheid is het goed om zichtbaar te maken dat mensen nooit gedwongen mogen worden tot geloof of ongeloof. De nieuwe, voorgestelde norm versterkt daarmee zowel de godsdienstvrijheid als de vrijheid van meningsuiting. Opname van deze norm in het Wetboek van Strafrecht geldt alleen die gevallen van gewetensdwang die gepaard gaan met geweld of de reële fysieke dreiging ervan.

GroenLinks stelt voor om aan artikel 284 lid 1 sub 1 Wetboek van Strafrecht toe te voegen: "of door een ander wederrechtelijk ertoe te dwingen godsdienstige, levensbeschouwelijke of ideologische opvattingen te belijden".

Den Haag, 12 maart 2008

Femke Halsema