GVB


Meer reizigers en kwaliteit


13 maart 2008

GVB heeft in 2007 3% meer reizigers vervoerd dan het jaar ervoor. De kwaliteit van de dienstverlening verbeterde en de kwaliteitsbeleving van de reizigers steeg. GVB sloot 2007 af met een positief resultaat van
EUR 6,9 miljoen. Lees het GVB magazine.

GVB gaat door met kwaliteitsverbeteringen en kostenreducties om ook na afloop van de huidige concessie in 2011 de reizigers in Amsterdam het beste openbaar vervoer te kunnen bieden.

Meer reizigers
In 2007 vervoerde GVB 260 miljoen reizigers. Dat is een groei van 3% ten opzichte van 2006. Diverse factoren kunnen deze groei verklaren zoals toenemende werkgelegenheid, groei van het toerisme en meer scholieren en studenten in de hoofdstad.

Meer kwaliteit
GVB verbeterde in 2007 de kwaliteit van het vervoer op diverse vlakken. GVB verbeterde gedurende het jaar de vertrekpunctualiteit van de trams, bussen en metro's, het bedrijf investeerde in nieuw materieel - veertig nieuwe milieuvriendelijke bussen met een volledig lage vloer - en de veiligheid verbeterde met een forse verlaging van het aantal geregistreerde incidenten (26%). Het lijnennet werd verder geoptimaliseerd met een nieuwe busverbinding tussen Amsterdam Noord en Zuidoost (via Diemen en Duivendrecht), een nieuwe veerverbinding tussen Houthavens (Amsterdam West) en de NDSM-werf (Amsterdam Noord) en met het doortrekken van de Opstapper (tegenwoordig Stop/Go geheten) naar de nieuwe Openbare Bibliotheek.

Extra vervoer
GVB zette bij diverse gelegenheden extra vervoer in om meer reizigers goed te kunnen vervoeren: extra trams tijdens de Uitmarkt, extra bussen en trams tijdens diverse festivals in het Westerpark, nachtmetro's na de concerten van de Toppers, extra trams tijdens het International Broadcast Convention. Verbetering klanttevredenheid De klanttevredenheid verbeterde in 2007. Uit het jaarlijkse onderzoek onder reizigers bleek dat op diverse vlakken - zoals op tijd rijden, informatievoorziening en veiligheid - de waardering steeg. GVB ontving hiervoor een bonus van de opdrachtgever.

Minder overheidsbijdrage
GVB behaalde over 2007 een positief resultaat van EUR 6,9 miljoen. De overheidsbijdrage daalde met EUR 4 miljoen ten opzichte van het jaar ervoor. De opbrengst uit kaartverkoop steeg met EUR 3,1 miljoen. Het verzuim in de organisatie daalde verder naar 8,6% (vorig jaar 8,9%).

Meer financiële cijfers vindt u in het jaarverslag 2007