Ingezonden persbericht


Uitstekende financiële resultaten van De Lage Landen bieden sterke basis voor toekomstige groei


· Nettowinst met 14% gestegen tot ¤ 234 miljoen
· De Lage Landen presteert beter dan internationale concurrentie
· Groei nettowinst voor het vijfde achtereenvolgende jaar in de dubbele cijfers

Eindhoven, Nederland - 13 maart 2008 - Dankzij de uitstekende financiële resultaten die in 2007 ondanks het ongunstige marktklimaat zijn behaald, bevindt De Lage Landen zich in een goede positie voor toekomstige groei. "Onze diepgaande kennis en de uitstekende prestaties van onze leden hebben in sterke mate bijgedragen aan deze groei met dubbele cijfers," aldus CEO Karel Schellens. "In de regio's Scandinavië en Centraal Oost-Europa zijn onlangs een aantal strategische overnames succesvol afgerond. Daarnaast is een nieuwe internationale structuur voor onze vendor finance activiteit geïmplementeerd en hebben we dankzij de standaardisering van systemen en processen grote vooruitgang geboekt in ons streven de efficiëntie te verhogen en een consistente service te waarborgen."

De Lage Landen heeft de sterke prestaties van de afgelopen jaren weten vast te houden. De nettowinst groeide van ¤ 206 miljoen naar ¤ 234 miljoen. De leaseportefeuille nam met ¤ 1,8 miljard toe tot ¤ 20,7 miljard. Dit is een toename van 9,6% in vergelijking met het boekjaar 2006. De business units Athlon Car Lease en Financial Institutions hebben in belangrijke mate bijgedragen aan deze resultaten. Athlon Car Lease heeft daarbij aanzienlijk beter gepresteerd dan de concurrentie.

Internationale onderneming
De laatste jaren is De Lage Landen uitgegroeid tot een internationale onderneming, zowel wat betreft het geografische bereik als de uiteenlopende nationaliteiten van de verschillende medewerkers. Van het personeelsbestand is op dit moment ruim 2% actief buiten het eigen land. Het kantoor van De Lage Landen in Eindhoven telt 29 verschillende nationaliteiten. De Lage Landen heeft veel ervaring opgedaan in het structureren en managen van internationale samenwerkingsverbanden. Deze vaardigheden en capaciteiten worden op dit moment ook ingezet voor de groei van de eigen bedrijfsactiviteiten.

Vendor finance
In het laatste kwartaal van 2007 werden zowel IT Finans AS in Noorwegen als Siemens Leasing Kft. en Siemens Finance Zrt. in Hongarije overgenomen door De Lage Landen. IT Finans is van oorsprong een leverancier van financieringsoplossingen op de markt voor privécomputers, maar heeft zich gaandeweg ook sterk ontwikkeld in sectoren waarbinnen De Lage Landen actief is. Met deze overname heeft De Lage Landen het eigen marktaandeel en de aanwezigheid in de Scandinavische regio aanzienlijk versterkt. In Centraal- en Oost-Europa startte De Lage Landen al eerder activiteiten op met Cargobull Finance; de joint venture met Schmitz Cargobull. Dankzij de overname van Siemens verkeert De Lage Landen nu in een positie van waaruit gemakkelijk toegang kan worden verkregen tot andere strategisch belangrijke industrietakken in deze regio, zoals Office Equipment, Technology Finance, Materials Handling, Food & Agri en Healthcare. Op de Nederlandse markt heeft De Lage Landen's business unit Financial Institutions een nieuw record bereikt; voor het eerst werd meer dan ¤ 1 miljard new business volume behaald.

Autolease
In Nederland heeft De Lage Landen bijzonder veel energie gestoken in de integratie van Translease en Athlon Car Lease. Naar verwachting zal dit in 2008 worden afgerond. Ondertussen behield de car lease unit van De Lage Landen haar commerciële en klantgerichte focus. De car lease unit liet in 2007 uitstekende prestaties zien met cijfers die aanzienlijk boven het marktgemiddelde lagen. Translease en Athlon Car Lease werden verkozen tot respectievelijk het beste en het op een na beste autoleasebedrijf in Nederland (bron: Heliview 2007 Fleet Management Survey). Bovendien startte Athlon Car Lease in 2007 activiteiten op de Poolse markt.

Consumer finance
De Lage Landen is het competentiecentrum voor de Rabobank Groep op het gebied van consumentenkrediet in Nederland geworden. Daarnaast wordt er met merken Freo en Crediam direct en actief op de markt ingespeeld. Freo is in augustus 2007 opgericht en biedt transparante online klantfinanciering. Crediam richt zich specifiek op financieringen voor overheidsinstellingen. "Ons doel is de financieringsmarkt zo doorzichtig mogelijk te maken voor de Nederlandse consument. We hebben diverse initiatieven ontwikkeld om de zelfregulering te stimuleren. Tot nu lijken alleen wij moeite te doen op dit gebied, en dat is nogal teleurstellend, " vertelt Karel Schellens.

Factoring
Factoring is de vierde kernactiviteit van De Lage Landen op de Nederlandse markt. Na een uitgebreide herstructurering werd in april 2007 de nieuwe factoring organisatie gepresenteerd. De Lage Landen heeft in 2007 bovendien specifieke factoring functionaliteiten aan de bestaande lease applicatie toegevoegd. Dankzij deze functionaliteiten kunnen lokale Rabobanken zelfstandig online factoring aanvragen verwerken. Als gevolg van deze ontwikkelingen groeide het new business volume in 2007 met maar liefst 43% tot ¤ 100,5 miljoen.

Ambities en toekomstperspectief
De crisis op de internationale kredietmarkt heeft nog geen rechtstreekse, aanwijsbare invloed gehad op de cliënten van De Lage Landen. Dit is te danken aan het bedrijfsmodel waarop De Lage Landen is gebaseerd. Ondanks de onzekerheden op de huidige internationale financieringsmarkt voorspelt De Lage Landen voor het komende jaar een groei met dubbele cijfers.

Hoewel de financieringskosten blijven stijgen, verwacht De Lage Landen een groei van de leaseportefeuille. Bovendien wordt verwacht dat in 2008 de winst zal groeien met dubbele cijfers, zoals dit al vijf jaar onafgebroken het geval is. Geografische groei blijft een belangrijk agendapunt. Ook in 2008 richt De Lage Landen de aandacht op expansiemogelijkheden in Centraal- en Oost-Europa en worden daarnaast eventuele uitbreidingsmogelijkheden in India en Zuid-Afrika onderzocht.

Na de volledige integratie van Athlon Car Lease en Translease in 2008 zal De Lage Landen de activiteiten op het gebied van autoleasing voortzetten onder de naam Athlon Car Lease en de mogelijkheden voor uitbreiding op Europees niveau verkennen. Het opzetten van autoleaseactiviteiten in Polen en de acquisitie van vendor finance-activiteiten in Hongarije vormen het uitgangspunt voor autoleaseactiviteiten in Centraal- en Oost-Europa. In Nederland werkt De Lage Landen aan een uitbreiding van de coöperatie tussen Athlon Car Lease, Consumer Finance en Financial Institutions om eventuele mogelijkheden tot samenwerking optimaal te benutten.


---

Noot voor de redactie: (