Ingezonden persbericht


Rotterdam, donderdag 13 maart 2008

Jongeren zijn behoudend als het om seks gaat

Onderzoek van www.HoeHetMoet.nl: jongeren niet zo losbandig als gedacht wordt

Jongeren zijn behoudend op het gebied van seks en lang niet zo losbandig als de meeste mensen denken. Dit blijkt uit representatief onderzoek van de voorlichtingssite www.HoeHetMoet.nl onder 500 jongeren tussen de 16 en 25 jaar1. De meeste jongeren beginnen gemiddeld net voor hun 17e jaar met seks en duiken niet zomaar met elkaar in bed. Het grootste deel van de jongeren (62%) neukte voor het eerst toen er sprake was van een relatie en 18% deed dit in ieder geval pas na een paar ontmoetingen. Seks is voor jongeren vooral iets dat je doet binnen een vaste relatie, met z'n tweeën en zonder speeltjes of andere hulpmiddelen, zo blijkt uit het onderzoek.

Jongeren hebben geen losbandig seksleven
Dat jongeren niet zomaar met de eerste de beste seks hebben, blijkt uit het feit dat het overgrote deel van de jongeren (71%) het voor het eerst doet met hun eigen, vaste partner. Een klein deel (15%) doet het voor het eerst met een bekende, namelijk met een vriend/vriendin. In slechts 11% van de gevallen gebeurt het voor het eerst tijdens een one-night-stand. Ook het aantal sekspartners blijkt niet te duiden op een losbandig seksleven. De meeste jongeren (62%) hebben ervaring met één sekspartner. 33% met twee of meer sekspartners. Een kwart van de jongeren heeft tot nu toe meer dan twee sekspartners gehad sinds ze seksueel actief zijn. Tweederde van de jongeren zou vaker seks zou willen hebben. De meeste jongeren beoordelen het belang van seks in het leven, op een schaal van 1 tot 10, gemiddeld met een 6,8.

Lydia Koopmans, initiatiefnemer www.HoeHetMoet.nl: "Wij hebben als eerste heel specifiek gevraagd hebben naar de meningen van jongeren rond 'leuke en lekkere seks'. En wat is gebleken: jongeren hebben het liefst seks met hun vaste partner waarbij ze zich prettig voelen en hebben weinig behoefte aan experimenten. Het is goed denkbaar dat als je jong en nog onervaren bent op het gebied van seks, dat je geneigd bent te handelen naar vermeende verwachtingen en normen. Als dan blijkt dat je je daar heel onprettig bij voelt, wordt dat een "eens, maar voorlopig nooit meer" ervaring. Gelukkig blijkt uit de cijfers dat 62,4 % van de jongeren het eigen seksleven als goed beoordeeld en 19,4% zelfs als super."

Klaarkomen: voor jongens een must, voor meisjes niet Het grootste deel van de jongeren (84%) heeft over het algemeen leuke en lekkere seks met hun vaste partner. Belangrijke voorwaarde voor beide partijen om leuke en lekkere seks te hebben is zin hebben en geil zijn. Het grootste deel van de jongeren geeft ook aan dat seks leuk en lekker wordt als je je goed voelt en wanneer je partner (ook) klaar komt. Opvallend hierbij zijn de verschillen tussen jongens en meisjes. Jongens vinden het belangrijker dan meisjes dat de partner (ook) klaar komt (73% versus 60%). Klaarkomen speelt voor jongens sowieso een grotere rol. Zelf klaarkomen vindt 61% van hen heel belangrijk, bij meisjes ligt dit op 48%. Jongens vinden het ook belangrijker dan meisjes dat ze naast het neuken ook anale en/of orale seks hebben (39% versus 25%). Meisjes daarentegen hechten er meer waarde aan om zich goed te voelen bij hun partner dan jongens (81% versus 61%). Inspiratie voor een leuker en lekkerder seksleven halen jongeren bij hun (seks-)partner (26%) en de eigen fantasie (26%). Maar ook internet vormt een belangrijke inspiratiebron (14%).

Seks in video's laat jongeren koud
Internet blijkt ook een belangrijk medium voor jongeren om zich te informeren (47%) over seks. Internet wordt veel minder gebruikt voor seks-chats (5%), om een sekspartner te vinden (3%) of voor webcamseks (3%). Geen van de jongeren geeft aan dat ze ooit opnames hebben gemaakt tijdens de seks en dit op internet hebben gezet. 93% van de jongeren zegt dat er nog nooit een filmpje van hem/haar op internet is verschenen of door iemand anders op internet is gezet. Slechts sommigen zeggen dat dit wel eens is gebeurd en dat ze dit erg vonden. Videoclips met bloot en/of seks blijken weinig impact te hebben op jongeren. Zij storen zich er niet aan en geven tegelijkertijd aan dat videoclips geen invloed hebben op de manier waarop ze tegen hun eigen seksualiteit aankijken of dat van hun partner (69%).

Peter Leusink, huisarts en seksuoloog: "Plezier, veiligheid en respect zijn aspecten die samen op horen te gaan bij jongeren die zich seksueel ontwikkelen, nieuwsgierig zijn en met elkaar experimenteren. Www.HoeHetMoet.nl heeft al laten zien dat seksualiteit van jongeren op een integere, duidelijke en eerlijke manier kan worden gevisualiseerd en dat dit jongeren aanspreekt. Met de resultaten van het onderzoek kan de website jongeren nog meer helpen hun wensen én grenzen te verkennen."

Klik hier voor alle onderzoeksresultaten.

Over www.HoeHetMoet.nl De website www.HoeHetMoet.nl geeft jongeren op nieuwe, zeer visuele wijze alle informatie over seks die ze nodig hebben. In de stijl en 'tone of voice' van jongeren anno nu. Zo vind je er expliciete instructiefilmpjes van seksuele handelingen, maar ook inspirerende verhalen van leeftijdgenoten. Nieuw is dat www.HoeHetMoet.nl het jongeren allemaal laat zien en precies die informatie biedt waar ze naar op zoek zijn: praktisch, expliciet, integer en realistisch.

____________________

1Online onderzoek uitgevoerd door Direct Research onder 500 jongeren in de leeftijdsgroep van 16 tot en met 25 jaar in de periode januari - maart 2008 in opdracht van www.HoeHetMoet.nl


- Einde bericht -

Achtergrondinformatie (