Gemeente Cromstrijen


Dordrecht, 12 maart 2008

Inwoners regio niet uitzonderlijk ongerust over risico's in regio

Informatie behoefte is hoog

De inwoners van de gemeenten in Zuid-Holland Zuid maken zich niet uitzonderlijk ongerust over de risico's in hun omgeving. Opvallend is dat in deze regio de risico's van transport en opslag van gevaarlijke stoffen en de overstromingsrisico's vaker worden genoemd dan elders in Nederland. Dit blijkt uit een regionaal onderzoek dat de Milieudienst Zuid-Holland Zuid heeft laten uitvoeren in 7 van de 19 gemeenten binnen de regio.

Inwoners van Zuid-Holland Zuid vinden niet alleen de gemeenten verantwoordelijk voor de risicocommunicatie, maar ook de bedrijven (risicoveroorzakers). Ze hebben vertrouwen in de gemeenten als bron van informatie, maar denken dat de bedrijven meer kennis over de risico's in huis hebben. Uit het onderzoek blijkt dat men een hoge informatiebehoefte heeft en open staat voor informatie. De voorkeur om over risico's geïnformeerd te worden, gaat uit naar berichten in plaatselijke of regionale huis- aan-huisbladen. Ook brieven en folders van de gemeenten worden gewaardeerd. Informatie over risico's via de website van de provincie of e-mails van bedrijven stellen de inwoners niet op prijs.

Er zijn extra vragenlijsten uitgezet onder bewoners rondom de industrieterreinen van Leerdam en Zwijndrecht. Uit de ingevulde vragenlijsten blijkt dat mensen die wonen rond een industrieterrein een hogere informatiebehoefte hebben. Deze inwoners zijn ook meer bekend met SMS-alert (informatiemogelijkheid van politie om burgers te informeren). Opvallend is dat zij minder bekend zijn met de regionale rampenzender, RTV Rijnmond (frequentie 93.4 FM).

Vervolg
Door dit onderzoek heeft de regio een duidelijk beeld gekregen over hoe burgers risico's ervaren en wat zij er over willen weten. De Milieudienst en de gemeenten van de regio Zuid-Holland Zuid gebruiken de uitkomsten om het regionale risicocommunicatiebeleid verder vorm te geven.

Onderzoeksopzet
Het onderzoek is gedaan in het laatste kwartaal van 2007. Een kleine 6000 vragenlijsten zijn steekproefsgewijs verspreid onder de bewoners van de gemeenten Binnenmaas , Graafstroom, Korendijk, Leerdam, Oud-Beijerland, Sliedrecht en Zwijndrecht. De uitkomsten zijn representatief voor de hele regio Zuid-Holland Zuid.

Actief informeren
Na de rampen in Enschede en Volendam is de Commissie Oosting in het leven geroepen. Eén van de adviezen van deze commissie was dat Rijk, provincies en gemeenten actiever dan voorheen met mensen moeten praten en ze informeren over allerlei risicobronnen bij hen in de buurt. Niet alleen over wáár zich de risicobronnen bevinden maar ook wat de gevolgen kunnen zijn bij een mogelijk ongeluk of calamiteit. Daarnaast zijn preventieve maatregelen van belang. Burgers moeten adviezen krijgen over hoe ze zichzelf zo goed mogelijk kunnen beschermen bij een ramp en wat ze kunnen doen om een calamiteit te voorkomen.


---- --