Gemeente Soest

De gemeenteraad heeft vergaderd

Datum: 19/03/2008

Op donderdag 13 maart 2008 heeft de gemeenteraad van Soest vergaderd. Hieronder vindt u een verslag van deze bijeenkomst om u op de hoogte te houden van wat er behandeld is.

---

DE ONTMOETING

Winkelcentrum Van Weedestraat
De heer A. Moons van de afdeling Planologie en Bouwen (projectleider) licht het startdocument Winkelcentrum Van Weedestraat aan de hand van een presentatie toe. Op grond van het door de gemeenteraad vastgestelde detailhandelsbeleid wordt gewerkt aan een versterking van de Van Weedestraat tot hoofdwinkelcentrum. Het projectteam heeft vier mogelijke ontwikkelingsrichtingen voor de Van Weedestraat opgesteld. De keuze kan gemaakt worden tussen het laten voortbestaan van de bestaande situatie en het volledig afsluiten van de Van Weedestraat. Daarbinnen zijn alle opties open. De aanwezige winkeliers geven aan dat niets doen zal leiden tot het verpauperen van het winkelcentrum. De varianten dienen als aanzet tot de discussie. Na inbreng van alle betrokkenen wordt later in het jaar een keuze voor een definitief model gemaakt.

Regionale Brandweer Veiligheidsregio Utrecht
Het Algemeen Bestuur van de Veiligheids Regio Utrecht (VRU) heeft op 28 november 2007 unaniem ingestemd met het voornemen tot regionalisering van de brandweer. Er zal één regionaal ingerichte brandweerorganisatie van alle Utrechtse gemeenten komen. Soest zal vallen onder het district Eemland. Na een gefaseerde invoering moet de regionalisering in 2010 helemaal rond zijn. In een presentatie werden aspecten als besluitvormingsproces en de reden om te komen tot een regionalisering nader toegelicht. In een korte discussie werd vooral aandacht gevraagd voor de positie van de vrijwilliger en om de menselijke maat bij een dergelijke schaalvergroting niet uit het oog te verliezen. De vraag of Soest na de regionalisering moet opdraaien voor achterstanden bij andere brandweerkorpsen werd weersproken.
---

DE ONTMOETING/ DE RONDE

Wmo-beleidsplan 2008-2011
Vanaf 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. Alle gemeenten zijn verplicht om het maatschappelijk ondersteuningsbeleid voor maximaal vier jaar in een beleidsplan vast te stellen. Het concept-beleidsplan heeft ter inzage gelegen en in een inspraaknotitie wordt ingegaan op de relevante punten uit de ontvangen reacties. Tijdens deze bijeenkomst zijn de inspraakreacties besproken. Het beleidsplan zelf is te beschouwen als een groeimodel. In de komende tijd zullen onderwerpen verder uitgewerkt dienen te worden. De raad wil daar graag een bijdrage aan leveren. Het onderwerp wordt geagendeerd voor de raadsvergadering van 10 april 2008.

Sociaal Economisch Beleid
In de nota wordt een analyse van de economische situatie in Soest gepresenteerd. Vervolgens is gekozen om het scenario "Soest selectief" verder uit te werken. Dit scenario houdt in dat gekozen wordt voor enkele kansrijke speerpunten. Tijdens de inspraakperiode van de Nota Sociaal Economisch Beleid hebben de Adviescommissie Milieu en Ruimte en de Stichting Cultuurplatform Soest een inspraakreactie ingediend. De nota van beantwoording heeft geleid tot enkele aanpassingen van de beleidsnota zowel op het terrein van kleinschalige recreatievoorzieningen als van culturele voorzieningen. De discussie in deze bijeenkomst heeft niet geleid tot een voorgestelde aanpassing van de nota. In de raadsvergadering van 10 april wordt de nota geagendeerd voor vaststelling.

---

DE RONDE

Structuurvisie
Om een goede ruimtelijke ordening voor de gehele gemeente Soest te waarborgen is een structuurvisie in voorbereiding. Vanuit diverse documenten wordt gekeken naar de ruimtelijke samenhang. Van daaruit wordt een toekomstvisie geformuleerd. De huidige structuurvisie dateert van 1992. De nieuwe visie is bedoeld voor de periode tot 2015 met een doorkijk naar 2030. Een inspreker bij dit agendapunt vraagt zich af hoe de afronding van de randen van de bebouwing van Soest gaat plaatsvinden. Ook zullen de keuzes gevolgen hebben voor de verkeersproblematiek in Soest. Vraagtekens zet hij bij de woningbouwplannen. Uit onderzoeken blijkt dat de behoefte aan woningen in Soest veel minder is dan in dit plan van aanpak staat. De fracties van GGS, GL en CDA zijn kritisch over de volgens hen te beperkte inspraak met zogenaamde sleutelfiguren. Wie behartigt de groene belangen? De overige fracties kunnen zich vinden in de voorgestelde gang van zaken.

Evaluatie hulp bij het huishouden
In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn de gemeenten vanaf 1 januari 2007 verantwoordelijk voor de hulp bij het huishouden. Vanuit verschillende invalshoeken zijn evaluaties uitgevoerd om daarmee tot een integraal beeld te komen over de invoering van deze taak bij de gemeente Soest. Rekening houdend met de omstandigheden, waaronder deze nieuwe taak moest worden opgestart, kan gesteld worden dat de invoering geslaagd is. Tijdens deze bespreking is ook aandacht besteed aan de aanbevelingen en de kritische punten.
---

DE RAAD

VRAGEN AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

Locatie evenementen Soesterberg
Met het vertrek van de ijsvereniging van het Evenemententerrein in Soesterberg, maakt het CDA zich zorgen over de andere activiteiten die tot nu toe plaatsvonden op dit terrein. Waar gaan deze in de toekomst naar toe? Het CDA is voorstander van een groot plein in het centrum van Soesterberg waar mensen van diverse leeftijden elkaar kunnen ontmoeten. Wethouder Middelkoop geeft aan dat er in het bestemmingsplan een plein is voorzien op de plek waar nu het evenemententerrein ligt. Wat voor activiteiten er in de toekomst plaats gaan vinden op dit plein is nog niet bekend. Het CDA vreest dat de organisatoren van de diverse activiteiten gedemotiveerd raken als niet bekend is waar zij na 1 april 2009 terecht kunnen. De wethouder zegt met verschillende organisatoren contact te hebben gehad en hen gevraagd te hebben in eerste instantie zelf naar een oplossing te zoeken.

Prijs woningen Da Vinci-project Soesterberg
Gemeentebelangen Groen Soest (GGS) maakt zich zorgen over de prijzen van de woningen van het Da Vinci-nieuwbouwproject aan het Dorpsplein in Soesterberg. Volgens de GGS zou minimaal 40% van de woningen goedkoper moeten zijn dan 200.000 en wordt dit percentage bij dit project niet gehaald. Volgens wethouder Middelkoop wordt dit gecompenseerd met 42 goedkope nieuwbouwwoningen aan de Beckeringhstraat en 28 aan de Weegbreestraat. GGS vraagt zich af of deze compensatie conform de afspraken is.

Meer geld voor armoedebestrijding
Het ministerie van Sociale Zaken heeft zeer recent bepaald dat gemeenten meer geld krijgen om armoede onder kinderen te bestrijden. De PvdA vraagt zich o.a. af of de gemeente al geld heeft gekregen van het ministerie en hoe dit geld wordt ingezet. Volgens wethouder Lemmen heeft het ministerie aangegeven dat Soest in 2008 en in 2009 63.000 ontvangt. Hij schat dat 1.100 gezinnen in Soest onder de armoedegrens leven. Dit zijn circa 3.300 mensen, 7,5% van alle inwoners van Soest. Hoeveel kinderen deel uitmaken van deze groep is onbekend. Hoe de middelen van het ministerie ingezet zullen worden is ook nog niet bekend.

Afvalbrengstation Soesterberg
Soest2002 vraagt zich af waar het beloofde tijdelijke afvalbrengstation in Soesterberg blijft.Wethouder Krijger antwoordt dat er een tijdelijk afvalbrengstation zal komen vanaf de eerste zaterdag van mei. Tussen 9 en 12 uur is er eenmaal per maand een kraakperswagen, een ijzerbak en een tuinafvalbak beschikbaar en zijn twee medewerkers van de RMN aanwezig. Ten aanzien van het creëren van een definitief afvalbrengstation zijn belangrijk stappen gezet, maar is er wat meer tijd nodig.

Enghenbergje
De VVD vraagt zich af hoe het staat met de restauratie van grafheuvel het Enghenbergje op de Zuidelijke Eng. Ook verzoekt de partij om een volledige omheining om het betreden van de grafheuvel met bijvoorbeeld quads, fietsen en brommers tegen te gaan. Wethouder Middelkoop antwoordt dat de restauratie juist op 10 maart heeft plaats gevonden. Ook heeft het bestuur van stellingkorenmolen De Windhond zich bereid verklaard de omgeving van de molen op te knappen. In samenspraak met de Windhond zal de omheining rond het Enghenbergje worden gecompleteerd.

Motie evenementenborden Soesterberg
Onlangs zijn op vijf locaties in Soest evenementenborden geplaatst. Borden in Soesterberg ontbreken echter. Hierover werd een motie ingediend door Soest2002, VVD, PvdA, CDA, GL, CU-SGP en Lijst Kurt. De partijen willen graag twee borden geplaatst zien bij invalswegen in Soesterberg. De borden worden betaald uit de algemene middelen.

Telecommunicatieverordening 2008
Door de wijziging van de Telecommunicatiewet in 2007 is er sprake van deregulering en is het noodzakelijk de Telecommunicatieverordening voor 2008 aan te passen. Naar aanleiding van de aangepaste tekst, stelt GroenLinks via een amendement twee kleine wijzigingen voor waarvan er een is aangenomen en een is afgewezen. Vervolgens werd de Telecommunicatieverordening 2008 door de raad vastgesteld.

Tarieven 2008 Onroerende Zaakbelasting
Op grond van de Wet Waardering Onroerende Zaken is al het onroerend goed in Soest gewaardeerd per 1 januari 2007. Deze waarden worden gehanteerd voor de Onroerende Zaakbelastingen in 2008. Voor het jaar 2007 werd de waarde per 1 januari 2005 als uitgangspunt genomen. De waardetoename tussen 1 januari 2005 en 1 januari 2007 bedraagt voor woningen 4 % en voor niet-woningen 0,2 %. In de totaalopbrengst voor de onroerende zaakbelastingen is rekening gehouden met een trendmatige stijging van de opbrengst met 2 %. Doordat de waardestijging voor de woningen meer is dan 4 % (zie hiervoor) zijn de tarieven in 2008 lager vastgesteld dan in 2007. Tijdens de behandeling in de Raad bleek dat de PvdA voorstander is van hogere ozb-tarieven om daarmee meer/betere voorzieningen in de gemeente mogelijk te kunnen maken. Gelet op de hoogte van de reserves van de gemeente kan naar de mening van GGS een verhoging van de opbrengst geheel achterwege blijven. Ingestemd is met de voorgestelde tarieven, GGS heeft tegengestemd.

Voorbereidingskrediet Van Weedestraat
Het verzoek om 70.000 voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen in verband met de ontwikkeling van het hoofdwinkelcentrum Van Weedestraat, werd door de raad gehonoreerd. Het bedrag komt ten laste van de algemene middelen en zal worden meegenomen in de voorjaarsnota.

.