Het Grote BeursPlaza Brokeronderzoek 2008


Beleggers kunnen weer hun eigen broker beoordelen

MAASTRICHT, 20080313 -- Voor de derde keer op rij organiseert BeursPlaza.nl het jaarlijkse Brokeronderzoek. Beleggers kunnen hun eigen broker beoordelen op ordertarief, bereikbaarheid, orderuitvoering, klantvriendelijkheid, koersinformatie en tenslotte een algemeen punt. Gezien het feit dat bijna alle brokers dit onderzoek sponsoren geeft aan dat dit onderzoek zeer serieus genomen wordt.

BeursPlaza is de snelst groeiende financiële website van Nederland. Het bezoekersaantal van BeursPlaza is sinds vorig brokeronderzoek opnieuw verdubbeld tot meer dan 5 miljoen pageviews en bijna 150.000 unieke bezoekers per maand. Hierdoor verwachten wij dat het aantal deelnemers aan het Brokeronderzoek dit jaar nog hoger zal uitvallen.

In het BeursPlaza Brokeronderzoek worden brokers beoordeeld door hun gebruikers op de onderdelen ordertarief, bereikbaarheid, orderuitvoering, klantvriendelijkheid, koersinformatie en tenslotte een algemeen punt.

Marktverdeling
Voorafgaand aan dit onderzoek heeft BeursPlaza aan 1000 beleggers gevraagd wie hun broker is.
Daaruit bleek dat Alex met zo'n 24% marktleider is, op de voet gevolgd door Binck met 22%. Grootbanken zoals Rabobank en ABN*AMRO hebben nog maar 10% van de markt in handen.
BeursPlaza is een website waar veel actieve beleggers vertoeven en daarom verwachten wij dat deze percentages valide zijn voor de actieve belegger in het algemeen.

Ontwikkeling afgelopen jaren
De ontwikkelingen in de markt waren de afgelopen jaren turbulent en hectisch. Waar de grootbanken oorspronkelijk een solide positie hadden waren het de discountbrokers als Binck en Alex die in korte tijd een aanzienlijke marktpositie opbouwden. De grootbanken reageerden traag en namen deze concurrentie niet serieus genoeg.

Huidige ontwikkelingen
De komst van nieuwe brokers heeft de grootbanken wakker geschud. Door het verlagen van tarieven en ontwikkelen van klantspecifieke producten proberen de grootbanken hun marktaandeel zeker te stellen en terug te veroveren.
Met de komst van kleinere aanbieders zoals Today's Brokers, Lynx en Online Trader zijn Alex en Binck qua grootte en tarief doorgeschoven naar een nieuw `middensegment'.
Met zwaar concurrerende tarieven die steeds dichter tegen elkaar komen te liggen worden andere aspecten in de dienstverlening belangrijker. Bovendien zal de komst van gratis aanbieders als Zecco niet lang op zich laten wachten waarmee tariefstelling steeds minder een issue is.

Toekomstige ontwikkelingen
De steeds kleinere marges op de handel en het feit dat er toch links of rechtsom geld verdiend moet worden leidt tot een steeds grotere nadruk op aspecten als informatievoorziening en kwaliteit. En juist daar legt het Brokeronderzoek de vinger op de zere plek. Welke aanbieder weet tegen een maximale prijs/kwaliteit verhouding zijn product in de markt te zetten. En wie kan dat beter beoordelen dan de klant zelf? Alle grootbanken zijn zich aan het herpositioneren en differentiëren hun product scala naar type klant. Het middensegment voegt nieuwe diensten toe zoals vermogensbeheer. De prijsvechters zullen hun best doen om marktaandeel te veroveren en gaan in de toekomst steeds verder upgraden.
Zowel de beginnende als de zeer actieve belegger wordt steeds meer op maat bediend in een, tot nu toe, redelijk overzichtelijke markt.
Verdere toename van aanbieders en differentiatie in product en tariefstelling zal het in de toekomst steeds moeilijker maken om aanbieders goed met elkaar te kunnen blijven vergelijken.

De uitslag
De ontwikkelingen en verwachtingen zoals hierboven besproken is onze visie op de toekomst. Het is nu aan de beleggers om dit te bevestigen of te ontkennen. Zij gaan de komende 3 weken hun eigen broker beoordelen. En pas daarna kunnen we vaststellen welke broker biedt waar beleggers behoefte aan hebben. Nu en in de toekomst. Daarnaast zijn we heel benieuwd wat de toekomstige ontwikkelingen zullen zijn in Brokerland.

Uitnodiging.
Wij nodigen alle beleggers uit een bezoekje te brengen aan BeursPlaza.nl en hun eigen broker te beoordelen. Begin april 2008 zal het resultaat bekend worden gemaakt.