Edwin van der Meerendonk is Supply Chain Professional 2008


HOUTEN, 20080313 -- Edwin van der Meerendonk is op 11 maart verkozen tot Supply Chain Professional 2008. In zijn functie als vice president European supply chain operations & department bij Buena Vista Home Entertainment (Walt Disney) draagt hij het vakgebied supply chain management breed uit. Van der Meerendonk, nog die ochtend ingevlogen vanuit Los Angeles, zei blij verrast te zijn. `Ik had niet verwacht hier vandaag als winnaar op het podium te staan.'

Gedurende een reis door Nederland in een afgehuurde trein werden de vier genomineerden helemaal `doorgezaagd' door peers en juryleden in compartimenten van de trein en door moderators in plenaire sessies gehouden in de barwagons. De genomineerden Pekah Kleingeld, supply chain manager bij Container Centralen, Frank Teunissen, vice president supply chain bij Etos, Dick van Teeffelen, director parts services bij Nefit en Edwin van der Meerendonk, vice president European supply chain bij Walt Disney Studios Home Entertainment konden zo hun kwaliteiten laten zien. Voorafgaand aan deze assessments hadden de genomineerden al een uitgebreid traject doorlopen met werving & selectiebureau BLMC. De testen van BLMC resulteerden in een zeventig pagina's tellend dik juryrapport.

De genomineerden moesten aan de volgende criteria voldoen:
* afgeronde HBO- of academische opleiding, supply chain management, bedrijfskunde of logistiek
* 15 jaar of meer ervaring in de supply chain, daarvan minimaal 10 jaar leidinggevend
* werkend in een middelgrote tot grote (internationale) organisatie
* sterk analytisch en procesmatig inzicht
* prima contactuele en communicatieve vaardigheden
* een echte leider

Halverwege de dag stopte de trein bij Nedtrain in Haarlem, waar de deelnemers een rondleiding kregen en een lunch. 's Middags werden de genomineerden aan nog meer assessments onderworpen en werden ze steeds gedrevener om daadwerkelijk de titel op hun naam te zetten.

Communicator
Aan het einde van de dag mocht iedereen zijn stem uitbrengen. De unanieme stem van de jury, bestaande uit John Jansen, directeur logistiek van Nedac Sorbo, Peter van den Eijnden, director supply chain Europe van Sabic Innovative Plastics, en Walt Sep, supply chain director van DSM, telde voor veertig procent; stemmen van de peers ook en de stemmen van de moderators hadden een gewicht van twintig procent.
Juryvoorzitter Walt Sep maakte ten slotte in het Spoorwegmuseum in Utrecht bekend dat Van der Meerendonk de winnaar was de aantoonbare resultaten waren voor de jury een belangrijk punt en Sep noemde Van der Meerendonk een echte communicator. Van der Meerendonk zei eerder in een van de plenaire sessies dat hij zich daar in eerste instantie op verkeken had. `Ik ben afkomstig uit de consultancywereld. En toen ik in de supply chain aan het werk ging, kwam ik er al snel achter dat het managen van een team iets heel anders is dan het managen van consultants.' Dit was dus een harde les, maar wel een die hij geleerd heeft. Een van zijn grootste uitdagingen is verandermanagement. Van der Meerendonk schreef niet alleen de titel Supply Chain Professional 2008 op zijn naam maar nam ook een 6-daagse doctorale studie `Managing the extended Supply Chain' aan het IMD in Lausanne t.w.v. ¤ 6.500,-. als prijs mee naar huis.

Supply Chain Professional 2008 is een initiatief van Supply Chain Magazine www.supplychainmagazine.nl





Supply Chain Magazine