EHBO en kinderreanimatie certificaat voor gastouders


Extra verplichtingen en eisen voor gastouders vanaf 1 april aanstaande

MILL, 20080313 -- Vanaf 1 april aanstaande gaat er in de eisen voor gastouders en gastgezinnen het een en ander veranderen. "Zo moeten gastouders vanaf die tijd in het bezit zijn van een EHBO certificaat," zegt Anita van Gemert van gastouderbureau Roos in Mill. "Wij boden gastouders de mogelijkheid altijd al aan om een dergelijke opleiding te volgen, maar vanaf 1 april is men het verplicht."

Vanaf 1 april aanstaande gaat er in de eisen voor gastouders en gastgezinnen het een en ander veranderen. "Zo moeten gastouders vanaf die tijd in het bezit zijn van een EHBO certificaat," zegt Anita van Gemert van gastouderbureau Roos in Mill. "Wij boden gastouders de mogelijkheid altijd al aan om een dergelijke opleiding te volgen, maar vanaf 1 april is men het verplicht." Naast EHBO leerden de gastouders die via het Millse gastouderbureau kinderen opvangen ook meer over kinderreanimatie.

De eerste gastouders uit Mill, Cuijk, Grave, Nistelrode, Landhorst, Vianen, St. Anthonis, Westerbeek en Heesch ontvingen op woensdag 12 maart hun certificaat. De 41 jarige Anita van Gemert zegt: "We zijn nu ruim twee en een half jaar actief hier in het Land van Cuijk en de regio Uden, Veghel en Oss met gastouders. De laatste jaren neemt de vraag naar gastouders sterk toe en daarom is het goed ook de regelgeving en eisen voor gastouders aan te passen. Dit voorkomt wildgroei en bevorderd een nog betere opvang voor kinderen."

Het EHBO certificaat is niet het enige wat er gaat veranderen. "Ruimtes waar kinderen verblijven bij gastouders moeten rookvrij zijn, men mag totaal inclusief eigen kinderen vier kinderen onder de vier jaar opvangen en alle huisgenoten boven de achttien jaar moeten een verklaring omtrent gedrag aanvragen." Volgens Anita zullen de nieuwe regels echt niet tot gevolg hebben dat gastouders met het werk gaan stoppen. "Gastouders zijn vaak erg enthousiast en willen alleen maar dat kinderen veilig in een huiselijke sfeer worden opgevangen. Dat merkten we ook bij de EHBO cursussen."





Ingezonden persbericht