Ingezonden persbericht


Schiedam pakt overbewoning aan

Het college van B&W heeft op 5 februari besloten om de groei van het aantal kamerverhuurbedrijven in Schiedam te reguleren. In buurten waar sprake is van overlast komen er geen nieuwe kamerverhuurders meer bij. In andere buurten is een grens van 10% gesteld. Verder kunnen kamerverhuurbedrijven zich niet meer in portiek- en flatwoningen vestigen.

Wethouder Yorick Haan: "Door de komst van een fors aantal tijdelijke arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa is het aantal kamerverhuurbedrijven de laatste tijd sterk gegroeid. Brandgevaarlijke en onhygiënische situaties kunnen hiervan het gevolg zijn, met risico's voor zowel de kamerbewoners zelf alsook voor de overige buurtbewoners. Vandaar dat we nu regulerend willen optreden. Er wordt per 1 april 2008 een vergunningplicht ingevoerd voor het omzetten van een gewone, zelfstandige woning naar een kamerverhuurbedrijf."

Nieuwe kamerverhuurbedrijven kunnen zich niet meer vestigen in wijken waar al sprake is van veel overlast. Daartoe heeft Schiedam een speciale indicator ontwikkeld: de 'overbewoningscore'. Die is gebaseerd op een aantal overlastfactoren, die in het tweejaarlijkse Leefbaarheidsonderzoek van het Grotestedenbeleid worden onderzocht. In buurten die slechter scoren dan het Schiedamse gemiddelde worden nieuwe kamerverhuurbedrijven niet meer toegestaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor de buurten in Centrum, Oost en Zuid. Voor de overige buurten geldt een bovengrens: als het aantal slaapplaatsen in kamerverhuurbedrijven groter is dan 10% van het totaal aantal mensen dat in die buurt woont, is de vestiging van een nieuw kamerverhuurbedrijf niet toegestaan. Portiek- en flatwoningen zijn eveneens uitgesloten. Dit woningtype leent zich niet voor intensieve bewoning. Bestaande kamerverhuurbedrijven krijgen een maand de tijd om een vergunning aan te vragen en zullen deze ook krijgen, indien ze aan de vereisten voldoen met betrekking tot brandveiligheid.

De gemeente Schiedam wil dat tijdelijke arbeidsmigranten zich gaan thuisvoelen in Schiedam. Daartoe zal er een actief voorlichtingsbeleid komen, het voorzieningenniveau zal waar nodig worden aangepast en de mogelijkheden van alternatieve huisvesting zullen worden onderzocht.

De gemeenteraad van Schiedam zal zich op 13 maart 2008 buigen over het door B&W geformuleerde beleid.

Noot voor de redactie (