Minister Vogelaar reikt scholieren prijs uit voor beste buurtontwerp

12/03/2008 00:19

Booij, Klusman en Van Bruggen

Grote finale ontwerpwedstrijd voor jongeren in het NAi

Op donderdag 13 maart vindt in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) de finale plaats van Rotterdam Mooier Dan!, de ontwerpwedstrijd voor middelbare scholieren in Rotterdam. Minister Vogelaar reikt in het bijzijn van 150 scholieren en de Rotterdamse wethouder Cultuur en Participatie Kaya de prijs uit voor het beste idee om de buurt met architectuur te verbeteren. De scholieren kregen de opdracht een vernieuwend ontwerp te maken voor hun eigen buurt. Met dit initiatief trekt het NAi de wijk in en wil het jongeren stimuleren te discussiëren over de rol van architectuur in relatie tot de maatschappij.

De wedstrijd
In de afgelopen vijf maanden hebben ruim 60 leerlingen van vijf middelbare scholen in de Rotterdamse 'probleemwijken' zich gebogen over de vraag hoe ze hun wijk met architectuur zouden kunnen verbeteren. Iedereen spreekt over probleemwijken, maar ervaren leerlingen dit ook zo? Moet het anders en zo ja, hoe dan? De leerlingen zijn tijdens de wedstrijd met elkaar, maar ook met buurtwerkers en architecten in gesprek gegaan over hun buurt. Wat bevalt ze het meest in hun directe omgeving en wat het minst? Welke rol speelt architectuur daarin? De leerlingen zijn uitgedaagd een visie te geven op hun gebouwde omgeving en een baanbrekend ontwerp voor veranderingen te maken. Het motto luidde: alles is mogelijk, als het maar de buurt verbetert!

De voorbereiding
Een goede voorbereiding is voor het ontwerpproces onontbeerlijk! De leerlingen kregen een spoedcursus 'architectuur in de buurt' aangeboden en verkenden onder begeleiding van een buurtwerker en een architect de omgeving van hun school. Een week later kregen de leerlingen op school bezoek van een architect die tekst en uitleg gaf over zijn werk en aan wie ze tal van vragen konden stellen. In een workshop leerden ze vervolgens hoe ze hun plannen het beste konden presenteren en maakten ze hun eerste maquette. Na deze voorbereiding kregen de deelnemers drie maanden de tijd om het definitieve ontwerp te maken.

Feestelijke finale
De grote finale van de ontwerpwedstrijd vindt plaats op donderdag 13 maart van 14.00 tot 17.00 uur in het NAi met presentaties van de ingezonden ontwerpen, interviews, het Grote Buurt Debat en muzikale optredens van de Rotterdamse rappers RMB & Dion. Een vakjury beoordeelt de inzendingen van de scholieren waarna Minister Vogelaar de winnaar bekend maakt. De middag staat onder leiding van acteur John Buijsman. Voor meer informatie kijk op mooierdan.nai.nl.

Partners
De ontwerpwedstrijd wordt ondersteund door TCN Property Projects, Rotterdam 2007 City of Architecture en Pact op Zuid.

http://mooierdan.nai.nl

http://www.bkb.nl