Nederlandse Moslim Omroep
Persbericht
Hilversum, 12 maart 2008

----------

Nederlandse zorgverlener zoekt ouderen en oogst verhalen

Surinaams-Javaanse moslims bouwen gemeenschap op herinneringen

'Van oude menschen...' is het thema van de juist geopende Boekenweek - en Verkenningen doet mee. Het grootste zorgcentrum van Nederland, Simeon en Anna in de Rotterdamse wijk Feijenoord, heeft er belang bij om ook ouderen met een niet-Nederlandse achtergrond te bereiken. Radiomaker Guido Spring bezocht hun inloopproject Guyub Sejati. En ontdekte dat de Surinaams-Javaanse bezoekers hier, de meesten van hen moslim, hun gemeenschap smeden op een fundament van verhalen, herinneringen en gebeden.

Hoe kun je stamboomonderzoek doen naar je Marokkaanse voorouders als er in hun geboorteland nauwelijks genealogische administratie voorhanden is? Presentator Hasan Evrengün spreekt hierover met M'hamed El Abdouni. Samen met mede-auteur Mohamed Amezian publiceerde El Abdouni (1973, arts) Manis...? (Waarvandaan...?, Centraal Bureau voor Genealogie), een gids voor onderzoek naar Marokkaanse familie-geschiedenis.

Tenslotte in deze aflevering: aandacht voor veegploegen van Ahmadiyya moslims die uit eigen beweging en met religieuze motieven de strijd tegen het straatvuil aanbinden. Een reportage van Monique Swart.

Programma: Verkenningen
Uitzending: donderdag 13 maart 2008 van 22.00 tot 23.00 uur op Radio 5
Daarna blijvend beschikbaar via de website