Ingezonden persbericht

Multinationals worstelen met lange termijn oplossingen in de 'strijd om talent'

UTRECHT - 13 maart, 2008 - 82% van wereldwijde HR-managers is ervan overtuigd dat de 'strijd om talent' in de komende 10 jaar een steeds nijpender bedrijfsprobleem wordt. Toch leggen zij meestal de nadruk op oplossingen voor de korte termijn. Dit is een van de uitkomsten van een recente studie van Resources Global Professionals, de wereldwijd opererende dienstverlener op het gebied van interim-management en professional services.

Het onderzoek, gebaseerd op een enquête uitgevoerd onder HR-managers in 8 landen in Europa, Noord-Amerika en Azië-Oceanië, toont aan dat HR hoofdzakelijk maatregelen op korte termijn neemt om talent te recruteren en te behouden. 90% is van plan om externe middelen aan te trekken; 60% is op zoek naar buitenlands talent; 59% wil de productiviteit opvoeren zonder daarvoor nieuwe medewerkers te werven; 62% is van plan het bedrijf te hervormen om de effecten te verminderen.

"Mondiale bedrijven zien het recruteren en behouden van kwaliteitstalent als een probleem dat de schommelingen in de wereldeconomie overstijgt," zegt Chris Hagler, directeur van Global Strategic Services bij Resources Global Professionals, dochteronderneming van Resources Connection, Inc. (NASDAQ: RECN). "De reden hiervoor is dat de verandering gedreven wordt door sociale factoren, zoals de dramatische afname van de werknemerloyaliteit, verouderende bevolking, de gevolgen van het één-kind-per-gezin beleid in China en de carrièreverwachtingen van jongere generaties."

"Het is logisch dat HR-managers maatregelen nemen die de huidige problemen onmiddellijk oplossen. Echter, onze studie toont aan dat weinig bedrijven een duidelijk idee hebben van de vaardigheden die in de toekomst gevraagd zullen worden. Het lijkt er zelfs op dat de meeste werkgevers demografische tendensen vanuit een lokaal perspectief bekijken. HR managers kijken nog weinig naar maatregelen voor de lange termijn, zoals strategische personeelsplanning, terwijl zij baat kunnen hebben bij scenario's van personeelsplanning die rekening houden met een wereldwijde arbeidsmarkt," aldus Hagler.

Eric Bachellereau is Executive Vice President Human Resources, Diversity and Internal Communication bij Thomson, wereldleider in digitale video technologie (Euronext 18453; NYSE: TMS). Hij deed mee aan het onderzoek en zegt over de uitkomsten: "De 'strijd om talent' is een echt business issue en het verdient grondig onderzoek naar de manier waarop mondiale bedrijven opereren. We hebben kunnen identificeren welke gebieden nu sterker naar voren treden. Dit zijn sociale marketing, het verbeteren van het diversiteitsbeleid en de kwaliteit van leven op het werk."

Verdere resultaten van de Resources Global Professionals wereldwijde HR enquête:

Raden van bestuur schatten HR nog steeds niet naar waarde
Hoewel de strijd om talent als een belangrijk bedrijfsprobleem wordt gezien, slaagt HR er volgens het onderzoek nauwelijks in om invloed uit te oefenen op het hoogste niveau. 98% van HR-managers zegt lid te zijn van het management team, maar 42% gelooft dat zij minder invloed hebben dan de andere leden. Het onderzoek legt echter ook regionale verschillen bloot: 40% van de Europese HR-managers denkt evenveel invloed te hebben als andere directieleden, terwijl dit in Noord-Amerika slechts bij 25% het geval is. HR-managers zijn bezig om meer invloed op hun organisaties te krijgen. Bachellereau voegt hieraan toe: "Dit onderzoek laat zien dat de waarde die HR toevoegt aan een bedrijf, groeiende is."

Het ontwikkelen van leiderschap staat op de eerste plaats in de lijst van prioriteiten bij HR-managers
De wereldwijde HR-enquête bracht naar voren dat het ontwikkelen van leiding en het beheren, recruteren en behouden van talent de hoogste prioriteit hebben voor HR-managers. 'Zachtere' HR-items staan lager op de lijst. Slechts 6% beschouwt het evenwicht tussen werk en privé-leven als een prioriteit. Niet meer dan 4% ziet het ontwikkelen van interculturele kennis als een belangrijk agendapunt, ondanks de uitdagingen die gepaard gaan met het opereren in een wereldeconomie. Volgens Hagler is er duidelijk een aantal gebieden waar HR in de komende jaren aandacht aan dient te besteden: "HR-managers werken nu op de hoogste niveaus van organisaties en zijn zich er ook van bewust dat zij moeten bijdragen aan de 'hogere' corporate doelstellingen om meer invloed te krijgen."

HR-procedures worden op relatief laag niveau uitbesteed
Resources Global Professionals rapporteert dat, hoewel bedrijven hun aandacht toespitsen op het terugdringen van administratieve kosten en het vereenvoudigen van procedures, er doorgaans gekozen wordt voor het oprichten van Shared Services Centres, in plaats van voor outsourcing.

Organisaties creëerden gecentraliseerde procedures voor:
*Pensioenadministratie 93 procent *Onkostenvergoeding 92 procent *Prestatiebeheer 86 procent *Ontwikkeling en mobiliteit 80 procent *Loonlijst en training 74 procent *Recrutering 68 procent *Werknemerrelaties 61 procent
Lagere uitbestedingsniveaus voor:
*Recrutering 40 procent *Loonlijst 49 procent *Training 54 procent *Pensioenadministratie 43 procent

"De markt voor het uitbesteden van HR-procedures is minder ontwikkeld dan voor andere bedrijfsfuncties," aldus Hagler. "Het wordt interessant om in de toekomst te zien of bedrijven gemakkelijk kunnen afstappen van het gedeelde-dienstenmodel, danwel of ze het terugdringen van administratieve kosten en het vereenvoudigen van procedures op een nieuwe manier zullen aanpakken."

Over het het onderzoek
De gegevens voor het onderzoek zijn afkomstig uit 51 vertrouwelijke interviews met senior HR-managers van mondiale bedrijven in 12 landen. Bijna 80 procent van deze bedrijven heeft een jaaromzet van US $1.5 MLD of meer. De respondenten beantwoordden hiervoor een serie meerkeuzevragen en open vragen. Deze HR-managers werden geïnterviewd in de volgende landen:
*Europa: Denemarken, Frankrijk, Nederland, Zweden *Noord-Amerika: Verenigde Staten *Azië/Pacific: Australië, Japan en India
Voor het volledige rapport kunt u contact opnemen met Mirjam Groenendijk, Resources Global Professionals, mirjam.groenendijk@resources.nl of 030-6867000.

Over Resources Global Professionals
Resources Global Professionals is een multinationale professionele dienstenverlener die ondernemende managementteams bijstaat bij het uitvoeren van interne initiatieven. Samen met de klant lossen wij problemen op, voeren deze uit en brengen kennis over. Als businesspartner voeren wij interne veranderingen door in alle onderdelen van een (inter)nationale onderneming - Finance & Accounting, Information Management, Internal Audit, Human Capital en Legal Services. Het Nederlandse hoofdkantoor van Resources Global Professionals staat in Utrecht.

Meer informatie over Resources Global Professionals is te vinden op www.resourcesglobal.com.

---



Ingezonden persbericht