Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 13 maart 2008

Persbericht

De Wolden scoort hoogst in kindvriendelijkheid in Drenthe

Uit het onderzoek 'Kinderen in Tel' van het Verwey-Jonker Instituut blijkt dat van de twaalf Drentse gemeenten De Wolden het meest kindvriendelijk is. Bij de meting wordt gekeken naar verschillende factoren die van invloed zijn op leefbaarheid zoals jeugdcriminaliteit, achterstandswijken, schoolverzuim en speelruimte (aantal kinderen per hectare).

'Kinderen in Tel' is de Nederlandse versie van 'Kids Count', een al langer lopend project in de Verenigde Staten waarbij gelijksoortige vergelijkingen van de Amerikaanse staten worden gepresenteerd.

De rangorde van de 443 gemeenten wordt sinds 2006 ieder jaar opnieuw bekend gemaakt en varieert van 1 (slechtste) tot 443 (beste). Op die manier maakt 'Kinderen in Tel' zichtbaar in welke gemeenten de omstandigheden verbeteren of verslechteren. In 2006 stond De Wolden op plaats 235, in 2007 was ze gestegen naar plaats 350 en dit jaar is de gemeente opgeklommen naar de 400e plek in de rangorde.

Voor meer informatie wordt verwezen naar www.kinderenintel.nl.

///////////////////////////////////

Noot van de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met cluster communicatie, tel. (0528) 378 241.
Recente ontwikkelingen rondom nieuwe brede scholen in de Wijk en Ruinerwold

In de kernen de Wijk en Ruinerwold van de gemeente De Wolden worden nieuwe brede scholen gerealiseerd. In de brede scholen wordt een aantal organisaties gehuisvest. In de Wijk zijn dat obs De Horst, de peuterspeelzaal, Speelwerk Kinderopvang (met dagopvang en buitenschoolse opvang), het consultatiebureau en de Kon. Muziekvereniging "Apollo".
In de brede school in Ruinerwold krijgen obs De Dissel, de peuterspeelzaal, Speelwerk Kinderopvang (met dagopvang en buitenschoolse opvang), het consultatiebureau, de muziekvereniging "Sempre Sereno" en korfbalvereniging "KIOS" een plaats. Het proces van voorbereiding van de bouw verloopt voorspoedig.

Programma van eisen De deelnemende organisaties hebben samen met de gemeente een programma van eisen opgesteld. Daarin hebben ze aangegeven wat hun ruimtebehoefte is en welke ruimten ze willen delen met andere deelnemers. In het programma van eisen staat ook op hoofdlijnen beschreven hoe ze willen samenwerken in het beheer en de exploitatie van het gebouw.

Voor de uitwerking van het programma van eisen in een ruimtelijke schets is een architect nodig. Na een selectieprocedure, waarbij alle deelnemende partijen zijn betrokken, is het architectenbureau BBHD uit Schagen geselecteerd voor beide brede scholen. BBHD heeft samen met alle betrokken partijen een vertaling gemaakt van het programma van eisen in een voorlopig ontwerp. In dat voorlopig ontwerp is ruimtelijk aangegeven waar in het gebouw de verschillende organisaties een plek krijgen, hoe de bereikbaarheid is geregeld en dergelijke.

Bouwteam De volgende fase is dat een voorlopig ontwerp wordt omgezet in een definitief ontwerp en daarna in een bestek, tekeningen en begroting. Om invulling te geven aan die fase is gekozen voor de constructie van een bouwteam. In een bouwteam werken gemeente, architect, aannemer, constructeur en installatieadviseur samen aan een definitief ontwerp. Na een selectieprocedure is als aannemer Pleg-Vos uit Assen uit de bus gekomen voor zowel de nieuwe school in Ruinerwold als in de Wijk.

Klankbordgroep Het bouwteam is inmiddels van start gegaan. Tijdens de fase van voorlopig naar definitief ontwerp doen ook de organisaties die straks in de brede school worden gehuisvest, nadrukkelijk mee. Zij zijn vertegenwoordigd in een klankbordgroep en lopen parallel aan het bouwteam. Hiermee streeft de gemeente naar een zo zorgvuldig mogelijke procedure rond de bouw van de twee brede scholen.

///////////////////////////////////

Noot van de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met cluster communicatie, tel. (0528) 378 241.

---- --