Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 13 maart 2008

Persbericht

Recente ontwikkelingen rondom nieuwe brede scholen in Ruinerwold en de Wijk

In de kernen Ruinerwold en de Wijk binnen de gemeente De Wolden worden nieuwe brede scholen gerealiseerd. In de brede scholen wordt een aantal organisaties gehuisvest dat in samenwerking met de gemeente een programma van eisen heeft opgesteld. Vervolgens is in een bouwteam een definitief ontwerp bepaald in overleg met een klankbordgroep. Het proces van voorbereiding van de bouw verloopt voorspoedig. De brede school in Ruinerwold wordt naar verwachting in augustus 2009 opgeleverd en de brede school in de Wijk in oktober 2009.

In de brede school in Ruinerwold krijgen obs De Dissel, de peuterspeelzaal, Speelwerk Kinderopvang (met dagopvang en buitenschoolse opvang), het consultatiebureau, de muziekvereniging "Sempre Sereno" en korfbalvereniging "KIOS" een plaats. In de Wijk zijn dat obs De Horst, de peuterspeelzaal, Speelwerk Kinderopvang (met dagopvang en buitenschoolse opvang), het consultatiebureau en de Kon. Muziekvereniging "Apollo".

Programma van eisen De deelnemende organisaties hebben samen met de gemeente een programma van eisen opgesteld. Daarin hebben ze aangegeven wat hun ruimtebehoefte is en welke ruimten ze willen delen met andere deelnemers. In het programma van eisen staat ook op hoofdlijnen beschreven hoe ze willen samenwerken in het beheer en de exploitatie van het gebouw.

Voor de uitwerking van het programma van eisen in een ruimtelijke schets is een architect nodig. Voor beide scholen afzonderlijk is een selectieprocedure doorlopen, waarbij alle deelnemende partijen zijn betrokken. Architectenbureau BBHD uit Schagen is uiteindelijk geselecteerd voor beide brede scholen.

BBHD heeft samen met alle betrokken partijen een vertaling gemaakt van het programma van eisen in een voorlopig ontwerp. In dat voorlopig ontwerp is ruimtelijk aangegeven waar in het gebouw de verschillende organisaties een plek krijgen, hoe de bereikbaarheid is geregeld en hoe het gebouw gesitueerd gaat worden op het beschikbare terrein.

Bouwteam De volgende fase is dat een voorlopig ontwerp wordt omgezet in een definitief ontwerp en daarna in een bestek, tekeningen en begroting. Om invulling te geven aan die fase is gekozen voor de constructie van een bouwteam. In een bouwteam werken gemeente, architect, aannemer, constructeur en installatieadviseur samen aan een definitief ontwerp. Na een selectieprocedure die ook hier weer voor beide scholen afzonderlijk is doorlopen, is als aannemer Plegt-Vos uit Assen uit de bus gekomen, voor zowel de nieuwe school in Ruinerwold als in de Wijk.

Klankbordgroep Het bouwteam is inmiddels van start gegaan. Tijdens de fase van voorlopig naar definitief ontwerp doen ook de organisaties die straks in de brede school worden gehuisvest, nadrukkelijk mee. Zij zijn vertegenwoordigd in een klankbordgroep en deze loopt parallel aan het bouwteam.

Vervolg

Binnenkort gaan ook (planologische) procedures van start. Afhankelijk van het verloop van procedures is het de bedoeling om november 2008 te starten met de bouw van beide scholen. Oplevering van de scholen is dan voorzien in augustus 2009 voor Ruinerwold en oktober 2009 voor de Wijk.

Algemeen uitgangspunt is en blijft dat de gemeente streeft naar een zo zorgvuldig mogelijke procedure rond de bouw van de twee brede scholen.

///////////////////////////////////

Noot van de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met cluster communicatie, tel. (0528) 378 241.

---- --